Átadták az új kilátót a tihanyi Apáti-hegyen (+KÉPEK)

Tihany, 2016. november 2. Az újonnan átadott Õrtorony kilátó Tihanyban 2016. november 2-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Az egészséges életmód elengedhetetlen eleme a természetben eltöltött idő. A Földművelésügyi Minisztérium kezelésében lévő állami erdőgazdaságok ezért is törekednek arra, hogy minél többen magukénak érezzék a páratlan szépségű magyar erdőket és minél gyakrabban használják, élvezzék az erdők, a természet nyújtotta lehetőségeket – fogalmazott Fazekas Sándor miniszter a tihanyi Őrtorony kilátó ünnepélyes átadásán.

A Bakonyerdő Zrt. Tihany Község Önkormányzatával együtt építtette meg a tihanyi Apáti-hegyen a kilátót, amely organikus anyagokból, az egykor ott található római őrtornyokat idéző formában készült el. A kilátó magassága 16,5 m, ahonnan pazar kilátás nyílik a környékre, építési költsége 40 millió forint volt, melyből 15 millió forintot a minisztérium biztosított – emelte ki a miniszter.

Tihany, 2016. november 2. A Tihanyi apátság és a Balaton látképe az újonnan átadott Õrtorony kilátóból Tihanyban 2016. november 2-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A Tihanyi apátság és a Balaton látképe az újonnan átadott Õrtorony kilátóból Tihanyban 2016. november 2-án.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a leglátogatottabb hazai turisztikai célpontok közé tartoznak az állami erdők, ezért is fordítottak az állami erdőgazdaságok az elmúlt két évben mintegy 7,3 milliárd forintot közjóléti beruházásokra, valamint a meglévő létesítmények – kilátók, szálláshelyek, erdei iskolák, erdei kiránduló- és pihenőhelyek megújítására és bővítésére. Az állami erdészeti társaságok egyre jelentősebb társadalmi szerepvállalása a Földművelésügyi Minisztérium törekvése is, azaz, hogy az erdő gazdasági- és védelmi funkcióját megőrizve a legszélesebb társadalmi igényeket a lehető legmagasabb színvonalon elégítse ki.

Tihany, 2016. november 2. Tósoki Imre polgármester, Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság perjele és Varga László, a Bakonyerdõ Zrt. vezérigazgatója (b-j) átadja az új tihanyi Õrtorony kilátót 2016. november 2-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Tósoki Imre polgármester, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság perjele és Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója (b-j) átadja az új tihanyi Őrtorony kilátót 2016. november 2-án.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

 Kapcsolódó cikkeink:
A Vértes legmagasabb pontja és az egész Gerecse látszik a Kis-Kopasz-hegyen épült új kilátóból
Ilyen lett a megújult Gizella királyné kilátó Veszprémben (KÉPEK)
Új szemszögből látható a Dunakanyar – Kilátót adtak át a kirándulóknak a Prédikálószéken
Megmásztuk a Prédikálószéket – KÉPSOROZAT

Új kilátópontot és turistaházat avattak a Hármashatár-hegyen (+KÉPEK)
Befejeződött a Kaán Károly-kilátó felújítása, négy hónap alatt 5000 látogató a Boldog Özséb-kilátóban
Óriási siker! A Galya-kilátó fölényesen elnyerte az Architizer A+ Awards közönségdíját!

Tihany, 2016. november 2. Az újonnan átadott Õrtorony kilátó Tihanyban 2016. november 2-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Az újonnan átadott Őrtorony kilátó Tihanyban 2016. november 2-án.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Tihany, 2016. november 2. A Kõröshegyi völgyhíd és a Balaton látképe az újonnan átadott Õrtorony kilátóból Tihanyban 2016. november 2-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A Kőröshegyi völgyhíd és a Balaton látképe az újonnan átadott Őrtorony kilátóból Tihanyban 2016. november 2-án.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A BAKONYERDŐ ZRT. ÍRÁSA:

A Bakonyerdő Zrt. közjóléti fejlesztéseinek keretein belül, Tihany Község Önkormányzatával szoros együttműködésben építtette meg a tihanyi Apáti-hegyen kilátóját, melynek ünnepélyes átadására 2016. november 2-án került sor.

A kilátó építése civil kezdeményezésként merült fel, legutóbb a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület részéről, melyet Tihany Község Önkormányzata és a Bakonyerdő Zrt. karolt fel.

A kilátó építési helyének kiválasztása és kialakítása a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságával közösen történt. Az építmény organikus anyagokból, az egykor ott található római őrtornyokat idéző formában készült, fa és helyi terméskő felhasználásával. Négy vasbeton oszlopa a környék geológiájára jellemző bazalttufa burkolatú, megdolgozatlan szikla, rusztikus textúrával.

Felépítménye az erdő világát idéző fa szerkezet. A tervezett faanyag fűrészelt vörösfenyő, keményfa járópallókkal és lépcsőkkel. A 3,5 m-, 7 m- és 10,5 m-es szintek felfelé szélesednek – mintázva ezzel mindjobban az őrtornyokat. Ezek a szintek teljes egészében körbejárhatók, a kilátó teljes magassága 16,5 m.

A kilátó a Tihanyi félsziget közepén, a Külső-tótól nyugatra a 216 m magas Apáti-hegyen épült. Északról az Apáti templomtól, nyugat felől sajkodi strandtól, déli irányból pedig a „Ráta csáva” néven megjelölt területről érhető el gyalogosan. Ez utóbbi megközelítés az ófaluból, a Belső-tó mellett haladó turista úton érhető el. A kilátó az északi kaldera peremén, az őslevendulás melletti tisztáson található.

A kilátóból feltárul a nagy kaldera, a Külsó-tó, a kisebb Belső-tó és az ófalu, a háttérben pedig Balatonfüred, Délre nézve Zamárdit, Szántódot, Földvárt, nyugatra a Csúcs-hegyet, Nyereg-hegyet, Örvényest, Aszófőt, Udvardit és a Sajkodi-öblöt csodálhatjuk meg.

A kilátó építési költsége 40 millió forint volt, melyből 15 millió forintot tőkeemeléssel a tulajdonosi joggyakorló Földművelésügyi Minisztérium biztosított. A jövőbeli tervek között szerepel pad asztal garnitúra és szeméttároló elhelyezése is a területen. Tihany hátárban, – hogy a község központját mentesítsék a nagy autós forgalom alól – az önkormányzat parkolót alakít ki, ahonnan turistaút vezet fel az Őrtorony kilátóhoz.

(FM Sajtóiroda; MTI Fotó)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: