A Vértes legmagasabb pontja és az egész Gerecse látszik a Kis-Kopasz-hegyen épült új kilátóból

kortvelyesi_kilato_minalunkKilátót épített Tatabányától délre, a Kis-Kopasz-hegyen a Vértesi Erdő Zrt., a vörösfenyőből készült, 16 méter magas tornyot pénteken adták át.

Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a kilátó átadása előtt elmondta, hogy az elmúlt években a 22 állami erdőgazdaság 16 milliárd forintot fordított közjóléti beruházásokra, a létesítményeket aktívan használják a látogatók.

Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója arról szólt, hogy a kilátó építése a cég közjóléti tevékenységébe illeszkedik, amelynek keretében korábban erdészeti múzeumot, erdei iskolát, valamint erdei termékek boltját alakították ki.

A kilátó helyét úgy választották meg, hogy fentről arra a síkra lehessen letekinteni, ahol a legenda szerint 907-ben a bánhidai csata zajlott Árpád vezér és Szvatopluk morva fejedelem hadai között. Látni lehet innen a Vértes legmagasabb pontját, a Nagy-Csákányt is, valamint a Gerecse teljes vonulatát, a Tatai-medencét, tiszta időben akár a Dunáig is terjedhet a panoráma.

A 424 méter magas Kis-Kopasz-hegy tetején álló új kilátó Körtvélyespusztától a kék sávon, majd a kék kereszt jelzésen közelíthető meg.

kortvelyesi_kilato_gps

Forrás: gpsgames.hu

A kilátó megvalósításának 17 millió forintos költségéhez a Vértesi Erdő Zrt. uniós támogatást nyert el. A projekt keretében számos tűzrakó- és pihenőhelyet is építettek a környéken, valamint a tatabányai Síkvölgyi erdőben medvehagymás gasztroösvényt alakítottak ki.

A Vértesi Erdő Zrt. a Vértes, a Gerecse, a Császári-dombság és a Bakonyalja tájegységen belül közel 45 000 hektár állami tulajdonú erdőterület kezelője, 240 embert foglalkoztat. A társaság éves árbevétele 2015-ben elérte a 7 milliárd forintot.

(MTI; Fotók: Turistamagazin.hu, Minalunk.hu, gpsgames.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: