Amit a borzról tudni érdemes

Borzzal ritkán lehet találkozni, de persze nem lehetetlen küldetés! A jellegzetes fekete-fehér bundást mókás járásával kedves élmény kiszúrni az aljnövényzetben. Nézzük, mit érdemes tudni róla!

Ritkán mutatja meg magát

A borz (Meles meles) ragadozó állat és több alfaja is létezik: megkülönböztetjük az európait, a spanyolt, a kalmüköt és a norvég borzot. Egész Európában elterjedt faj, így kis szerencsével a hazai erdőkben is megleshetjük. A legideálisabb élőhely számára az erdőségek melletti nyílt mező, de cserjésekben és mezőgazdasági földterületeken is elél. Nappalait visszahúzodva, üregben tölti, majd alkonyatkor előbújik és élelemszerző körútra indul. Ekkor van rá esélyünk, hogy láthassuk a jellegzetes mozgású, csörtető állatot, bár óvatossága miatt ritkán részesülhetünk ilyen szerencsében. 

Jó étvágyat!

Mikor a nap nyugovóra tér, a fekete-fehér bundás gyümölcsöket, gyökereket, magokat és gombát dézsmál, de mindenevő révén a gerincteleneket sem veti meg, sőt a kisebb gerinces állatokat is megeszi. Gyakran megfordul mezőgazdasági területeken is, ahol szívesen rájár a kukoricára. a A zömök testű, rövid, robusztus végtagú állat akár 16 kg-ot is nyomhat.

Évszázados otthonok

Ahogy írtuk, a borz kotorékban él, ami viszonylag nagy területet ölel fel, akár negyed hektáros is lehet az alagútrendszer, amiben több kamra is található. Kutatások kimutatták, hogy az emlős nem egyedül él, akár 23 egyed is osztozhat egy otthonon és az üregrendszert az egymást követő generációk akár évszázadokig is használhatják. A csoport mérete és a territórium nagysága persze függ az élőhely minőségétől és rendelkezésre álló táplálék mennyiségétől is. Ritkán, de előfordul, hogy a borz csak a kotorék egyik felében lakik, másik felét róka foglalja el. A bundás állat a bűzmirigyeiből származó váladékot használja a terület megjelölésére.

Élet az üregben

Az egy területen élő borzok közül általában csak a domináns párok szaporodnak, de ritkábban az alacsonyabb rangú nőstények is elhetnek. Egy nőstény több hímmel is párosodhat, a szaporodási idő pedig egész évre kitehető. A borzok képesek késleltetni az embriók beágyazódását, ezáltal a vemhesség akár 9-12 hónapig is elhúzódhat. Miért is hasznos ez? Ha több apától származnak a kölykök, akkor a késleltetés csökkenti a hímek általi gyermekgyilkosság kockázatát. Egy alomban általában 2-4 kölyök születik, akikre a nőstény nagyjából 2,5 hónapig vigyáz. 

Borznyomot láttam?

Leggyakrabban őz és vaddisznó nyomot láthatunk az erdei ösvényeken, de ha szerencsénk van, borz mintája is elénk kerülhet. Bleier Norbert vadbiológus és Márkus Márta zoológus Nyomhatározó Zsebkönyvében az alábbiakat írják a felismerés segítségéhez:

,,A talppárna széles, felette egy sorban helyezkedik el az öt ujj lenyomata. A hosszú karmok az ujjak felett akár 1-2 cm-es távolságra elnyúlhatnak.”

A borz természetvédelmi státusza: nem fenyegetett

(Erdeiprogramok.hu)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: