Hó borult az erdő virágaira (+KÉPEK)

Az utóbbi években már megszokhattuk, hogy a március még helyenként havazást vonz magával, azonban az áprilisi kifehéredett táj meglepetésként hatott nem csak ránk, hanem az erdő élővilágára is. Bár szemet gyönyörködtető látvány, ahogy a színes szirmokat befedi a takaró, azonban az esztétikai tényező mellett óriási károkat is okoz a szélsőséges időjárás.

Ezúttal a havazás “szép oldalát” ragadjuk meg az alábbi fotósorozattal.

A fotók 2021. április 8-án készültek. 

Az örökzöld meténg, másnéven kis télizöld (Vinca minor) április-májusban nyílik. A liláskék virágú kúszónövény a Börzsönyben és a Mátrában is szőnyegként borítja be ilyenkor az erdőt, persze általában hótakaró nélkül.

A szíves-háromszög alakú leveleivel, bordós-lilás színárnyalatával különleges látványt nyújt a piros árvacsalán (Lamium purpureum). Ahogy a neve is utal rá, hasonlít a csalánhoz (Urtica), de nincsenek fullánkszőrei. A színes növény hazánkban közönséges, szinte mindenhol fellelhető. Áprilisban őt is utolérte a tél:

A salátaboglárka (Ficaria verna) sárga szirmaival a tavasz első hírnökei között szerepel. Hosszú nyelű leveleit ilyenkor gyakran lelhetjük fel, leggyakrabban dombvidéki és hegyvidéki nedves réteken, sövényekben, a ritkás és nedves lombos erdőkben, patakok mellett. Április 8-án így mutattak a hirtelen jött hóesésben:

(Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: