Magyarország gyíkfajait mutatja be egy új időszaki kiállítás

Az ősz folyamán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kétéltű- és hüllővédelmi szakosztályának kiállítás sorozata vendégeskedik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatpark bemutatóhelyén.

Októberben a gyíkfélék jutnak főszerephez

Aki ebben a hónapban látogat el a szarvasi Körösvölgyi Állatparkba, a kiállítás segítségével részletes ismereteket szerezhet ezekről a környezetünkben is előforduló hüllőkről. 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatása szerint a kiállítás személetesen mutatja be az egyes gyíkfélék jellemzőit, hazai elterjedési területeit, természetvédelmi helyzetét is. Ki gondolta volna például, hogy a kéktorkú smaragdsárkányként is emlegetett zöld gyík, akár 40 centiméteresre is megnőhet, továbbá azt, hogy a szemfoltos fűsárkány, azaz a fürge gyík nem is annyira fürge, mint ahogyan azt gondolnánk. Arról se sokan hallottak, hogy a néhány éve külön fajként azonosított kékpettyes lábatlangyík utódai hártyás burokban, elevenen jönnek világra.

E különleges élőlényekről még több érdekesség tudható meg az időszaki kiállításon.  

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vándorkiállításai az alábbi menetrend szerint tekinthetők meg a Körösvölgyi Állatparkban:

2022. október 1. – október 31. – Magyarország gyíkjai

2022. november 1. – november 30. – Magyarország kígyói

A Körösvölgyi Állatpark nyitva tartásáról, elérhetőségéről ITT lehet tájékozódni.

(KMNPI)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: