November közepén különleges teliholdat láthatunk az égen

szuperholdKülönleges csillagászati eseményre hívta fel a figyelmet a NASA. November 14-én ugyanis rendkívül közel lesz hozzánk a Hold, így várhatóan nagyobbnak is láthatjuk. Utoljára 1948-ban volt példa erre, legközelebb pedig csak 2034. november 25-én közelít meg bennünket ennyire. A szuperholdat 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek láthatjuk majd, mint egy átlagos teliholdat.

De mi is az a szuperhold? A NASA magyarázata viszonylag egyszerű. A Hold nem szabályos kör alakú, hanem elliptikus pályán mozog a Föld körül, amelynek legkisebb sugara 48 280 kilométerrel közelebb van a bolygónkhoz, mint a legnagyobb. Egyrészt tehát eleve akkor is nagyobbnak tűnik az égi kísérőnk, ha épp a pályája Földhöz közelebbi szakaszában jár, de most a Nap-Hold-Föld elhelyezkedés miatt még erősebben látszik majd a különbség.

Maga a szuperhold nem ritka jelenség, volt októberben, és decemberre is várható, viszont a november 14-i álláskor a telihold pont 2 órán belül esik ahhoz, amikor a Hold tényleg a Földhöz legközelebbi ponton lesz.

Az persze, hogy tényleg milyennek látjuk majd, az nagyban függ egy csomó tényezőtől. Például attól, hogy milyen az időjárás, a felhőzet, a légnyomás, hogy szmogos városból vagy fényszennyezettségtől mentes pusztáról nézzük-e.

A csillagászok eléggé megosztottak abban a kérdésben, hogy mennyire van értelme szuperholdnak hívni ezt a jelenséget. Van, aki szerint van értelme használni a mostanában, pár éve népszerűvé vált kifejezést, mások szerint a szuperhold és az átlagos telihold közti különbség annyira elhanyagolható, hogy csak szenzációhajhászás az egész, amit a NASA is csak a tömegeknek szánt közleményekben használ, a tudományos munka során nem.

(Index.hu, 24.hu nyomán Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: