Great Trail – Hamarosan elkészül a világ leghosszabb túraútvonala Kanadában (+KÉPEK)

kanada_turautvonalA túrázás a legkedveltebb szabadidős tevékenység a kanadaiak 25,4 százaléka számára, és a Great Trail meggyőzheti a többieket is, hogy lépjenek ki a lakásuk ajtaján – írja az Origo.

“A kanadaiak ajándéka a kanadaiak számára” – volt a mottója annak az 1992-ben indult kezdeményezésnek, amely 2017-re, azaz Kanada alapításának 150. évfordulójára összeköti az ország 400 túraösvényét egyetlen lenyűgöző útvonallá. A 24 ezer kilométer nagyjából annyi, mintha valaki tízszer járná körül Magyarországot a határ mentén.

A Great Trail érinti Kanada mind a 13 tartományát, kiindulópontja az újfoundlandi St.John vasúttörténeti múzeuma előtt van. Az útvonal keletről nyugati irányba haladva érinti a legnagyobb városokat, majd felkanyarodik észak felé az alaszkai Yukon-vidék mellett a Beaufort-tengerig.

 

Nemcsak gyalogszerrel, hanem kerékpárral és lóháton, illetve télen sílécen vagy hómobillal is bejárható lesz. A táv negyede víziút, amelyet kenuval vagy kajakkal lehet megtenni. Egy a lényege: csábítson ki minél több embert a szabadba. Talán ez sikerül, hiszen a népesség 80 százaléka alig 30 perces utazásra lakik a Great Trailtől.

A szabadidő aktív eltöltése a fittség és a testi-szellemi egészség kulcsa, legyen szó gyaloglásról, kerékpározásról vagy túrázásról. A mozgásnak nem kell megerőltetőnek lennie, a rendszeresség számít. A feszes tempóban végzett gyaloglás csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és a diabétesz kialakulásának kockázatát, erősíti a csontokat és az izmokat.

 

A fizikai aktivitás nemcsak az egyén számára hasznos, hanem az egész társadalom profitál belőle: Kanadában kiszámolták, hogy amennyiben 10 százalékkal több embert sikerülne aktív életmódra átszoktatni, az évente 150 millió dolláros megtakarítást jelentene az egészségügynek.

Mindenki mindenkiért

Az ösvények jelentős része elhagyott vasúti vonalak átalakításával készült, amelyek tulajdonjogát a két kanadai vasúttársaság ingyen adta át. A túraútvonal több ezer cég és magánszemély pénzadományából, továbbá társadalmi munkájával épült, a kanadai kormány minden adománydollárt 50 cent állami támogatással egészített ki.

A túraútvonalnak nincs kizárólagos tulajdonosa, a fenntartásáról vasúti és természetvédelmi szervezetek (például a helyi nemzeti parkok) gondoskodnak a helyi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel karöltve. Az út mentén meghatározott távolságokban pihenőhelyet és frissítőket kínáló pavilonokat állítanak fel, amelyet mindenhol a helyiek üzemeltetnek. A Great Trail kialakítását és fenntartását tekintve Kanada legnagyobb önkéntes vállalkozásainak egyike, amelynek célja “összekötni minden kanadait”.

Mostanra a túraútvonal 87 százaléka készült el, de ha meglesz a 100 százalék, akkor sem állnak le. “Szeretnénk továbbfejleszteni a jövendő generációk számára” – mondta Deborah Apps, a túraútvonal építését koordináló Trans Canada Trail ügyvezetője.

** Statement** People are talking about The Great Trail, and that’s a good thing! We’re excited and grateful to see the articles, shares and comments circulating online. However, we’ve noticed some confusion about its uses, stemming from a particularly popular article released in the past week. The author stated that The Great Trail is one continuous bike path, which it is not. It is so much more than that! #TheGreatTrail is an epic trail of trails offering a wide range of outdoor experiences on land and water. You can enjoy walking/hiking, cycling, paddling, horseback riding, cross-country skiing and snowmobiling, through a variety of landscapes – urban, rural, and wilderness – along greenway, waterway, and roadway. The Great Trail will indeed span 24,000 kilometres once connected in 2017, when it will link our three oceans and connect over 15,000 communities. It will keep on growing and getting better from there, including developing more greenway and spur trails. Every Canadian province and territory is home to its own section of The Great Trail, so please check out our website, learn more about your Trail, and check out our map to find the section nearest you and enjoy it YOUR way! #Canada #Hiking #Cylcing #Paddle #Kayak #Crosscountry #Snowmobile

Trans Canada Trail (@tctrail) által közzétett fénykép,

Ajánljuk a Great Trail Instagram oldalát >>>

(Origo.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: