Nagyszerű túralehetőségek a digitális élet ellensúlyozására

A digitális lét és az online világ előretörésével még hangsúlyosabbá vált, hogy időről-időre kiszabaduljunk egy kicsit és felkeressünk egy-egy népszerű túraútvonalat


Az online világ és a digitáls élet előretörése

Az elmúlt időszakban eléggé korlátozottan volt lehetősége az embereknek kirándulni vagy éppen szórakozni. Az ismert okok miatt nagyon sokan töltötték napjaikat a négy fal között és talán az egyetlen menekülést a kerékpározás vagy éppen a parkok, erdők felkeresése jelentette az emberek számára. Illetve volt még egy másik menekülési lehetőség, ezt pedig a digitális tér biztosította. Az online világ bővülése azzal járult, hogy egyre többek számára lett vonzó szórakozási lehetőség a különféle streaming-szolgáltatók követése, az online sportfogadás és az egyéb online szórakozások. Az online fogadás már a pandémiás helyzet előtt is nagyon népszerű volt, de a tavalyi évben hihetetlen bővülés indult meg, rengeteg új bukméker jelent meg a piacon, amelyekhez már roppant egyszerű volt a csatlakozás. Sőt a csatlakozásért cserébe komoly bónuszokat is kaphattunk.

Nézzük csak meg például az unibet regisztráció folyamatát, nem elég, hogy 1 perc alatt elvégezhető, még tekintélyes bónuszt is kaphatunk, ha csatlakozunk. És az sem kérdés, hogy melyik sportág vitte a prímet, hiszen az online foci fogadás hihetetlen mértékeket öltött, ma már otthonunk kényelméből tudunk akár egy fülöp-szigeteki labdarúgó-mérkőzésre is fogadni. Viszont azt semmiképp nem szabad elfelejteni, hogy a sportfogadás szórakozás és a szervezetünknek arra is szüksége van, hogy visszakapcsolódjon kicsit az anyatermészethez. Így legalább hetente egyszer kerítsünk sort arra, hogy elmegyünk sétálni vagy túrázni valamerre. A jó idő beköszöntével ott a lehetőség számunkra, hogy megismerjük Magyarországot és olyan helyekre látogassunk el a családunkkal, ahova korábban még nem tettük. És nem kell itt most eldugott aprócska kis helyekre gondolni, a legnépszerűbb magyar túracélpontokat mindig érdemes újra és újra felkeresni. Közülünk mutatunk most be néhányat!

A legnépszerűbb magyar túraútvonalak és kirándulóhelyek

A Badacsony az a hely, amit sosem lehet megunni, még a legnehezebb pandémiás időszakban is komoly pihenési és kikapcsolódási lehetőséget kínált gyönyörű kilátóival. Még Budapestről is nagyon könnyen elérhető, de az autópályák hálózata Magyarországon mindenki számára lehetőséget teremt arra, hogy pár órás utazással felkereshető legyen a legmagasabb tanúhegyünk. Ahogy megérkezünk a vasútállomásra vagy autóval a hegy déli oldalára, egy kék túraútvonalon felsétálhatunk a tanúhegy tetejére, ahol gyönyörű kilátóból gyönyörködhetünk egy gyönyörű panorámában. Ahogy lassan újra megnyitnak a különféle vendéglátási lehetőségek, még a környékbeli borozókban és pincékben a helyi borokat is megkóstolhatjuk. Ezen a környéken érdemes megnézni egyébként az 

  •  Egry József-kilátóhelyet,
  • a Bujdosók lépcsőjét vagy éppen
  • a Ranolder-keresztet. 

De nyugodtan nézzük meg a többi tanúhegyet is, már a kilátóból is szépen feleleveníthetjük földrajzi tanulmányainkat. Nagyon szép és tartalmas napot tölthetünk itt el.

De hasonlóan jól érezhetjük magunkat a Bakonyban is, ahol nem is nagyon lehet kiemelni olyan részt, amit ne lenne érdemes felkeresni. Gondoljunk csak például a Bakony keleti részén található Csesznekre, amely mellett nagyszerű túrát hajthatunk végre az Ördög-árok felé. A faluban van is egy parkoló a túraútvonal mellett, ennek használatával elég hosszú úton tudjuk felkeresni a szurdokot, úgy, hogy közben érinthetjük a patakot. Ez egy szépen kijárt és kidolgozott útvonal, bár vannak benne nehezebben használható részek is, úgyhogy érdemes jól felkészülni, mielőtt belevágunk. Példának okáért például ez az az útvonal, amelyet kisgyerekekkel nem könnyű teljesíteni. Főleg, hogy a szurdokhoz nem csak egy úton lehet eljutni, van 12 kilométeres útvonal is, az már tényleg csak profiknak ajánlott!

És ha már szurdok, akkor Magyarország egyik legnépszerűbb kirándulóhelyét nem szabad elfelejtenünk. A Pilisben található Rám-szakadék az a hely, amelyet életében minden magyarnak egyszer célszerű felkeresnie, bár érdemes olyankor ellátogatni ide, amikor nincs olyan nagy tömeg. Egyébként a népszerűségnek köszönhetően rendkívül jól kiépített útvonalról beszélünk, vannak korlátok, lánccal biztosított részek, és ezt még gyermekekkel is szépen lehet teljesíteni. De a Pilis a Rám-szakadékot leszámítva is igen gyönyörű természeti látványosság, szép erdők és ösvények teszik lehetővé, hogy egy időre kiszabadulhassunk a digitális térből.

Néhány jótanács

Ha pedig úgy gondoljuk, hogy képesek és hajlandóak vagyunk hosszabb kirándulást is tenni, akkor érdemes elkirándulni Szilvásváradra, ahol a Szalajka-völgy minden részét érdemes bejárni. A környéken amúgy is sok időt el lehet tölteni, hiszen itt van Miskolc és a miskolctapolcai fürdő is a közelben, de Eger sincs túl messze. Felkereshetjük a Fátyol-vízesést, amelyhez gyalogosan és kisvasúttal is feljuthatunk. Onnan pedig még gyermekkel is teljesíthető az a kis hegyi túra, amelynek keretében egy ősi barlangot kereshetünk fel a közelben. Az útvonal elég meredek és nem mindig kiépített, így komoly izgalmakat tartogat. A környéken nagyszerű éttermeket vannak, úgyhogy ahogy majd lehetőség lesz, ezeket is érdemes felkeresni. Ez csak néhány volt a legnagyszerűbb magyar túraútvonalak közül, az ország bármely részén, minden megyében találhatunk nagyszerű lehetőségeket. És ehhez nem is kell túlságosan sokat keresnünk, ma már a legtöbb népszerű útvonalhoz táblák és plakátok irányítanak el minket. Plusz az útvonalakon magukon is komoly segítséget kapunk, legyen szó térképekről vagy éppen padokról, korlátokról és egyéb szükséges infrastruktúráról. Ne habozzunk, kirándulni érdemes, főleg, hosszú bezártság után van erre szüksége az agyunknak.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: