Hogyan lehet jól túrázni a magyarországi erdőkben?

A túrázás szórakoztató és pihentető módja annak, hogy a szabadban, a barátokkal és a családdal együtt élvezzük a természetet. Amikor valaki túrázni indul, a legjobb megoldást választja arra, hogy maga mögött hagyja a munkát, a stressz, az aggodalmakat, és élvezze a természet nyújtotta kikapcsolódást.

A túrázás számos egészségügyi előnnyel is jár, többek között segít a súlykontrollban és a stressz csökkentésében. A fizikai aktivitás csökkenti a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát is.

Bár sokan azt gondolják, hogy a túrázás egy rendkívül drága kikapcsolódás, valójában néhány alapvető dolgon kívül nincsen rá szükség. Az első lépés az, hogy legyünk tisztában azzal, hogy mit kell magunkkal vinni egy túrára ahhoz, hogy egész nap jól érezhessük magunkat.

Hogyan készüljünk fel a túrázásra?

Ha egy rövidebb túrára indulunk, akkor nem sok mindent kell magunkkal vinni az útra. Sőt, minél kevesebb dolgot cipelünk magunkkal, annál könnyebb lesz az egész napos séta. Néhány alapvető dologra azonban biztosan szükség lesz a nap folyamán:

Navigációs eszközök – Mindenképpen vigyünk magunkkal térképet, vagy GPS-t, hiszen így könnyebben megtalálhatjuk az utat.

Elegendő folyadék – A víz talán a legfontosabb tétel a túrafelszerelések listáján. Elegendő víz nélkül a szervezet nem képes a legjobb teljesítményt nyújtani. Akár hideg van odakint, akár meleg, a megfelelő vízellátás mindig prioritást kell, hogy élvezzen.

Megfelelő élelem- Ha azt szeretné, hogy a túrázás élménye a lehető legszórakoztatóbb legyen, akkor fontos, hogy napközben pótoljuk a fontos tápanyagokat. Vigyünk tehát magunkkal szénhidrátban és fehérjében gazdag ételeket és snackeket.

Elsősegélycsomag: Állítson össze egy személyre szabott elsősegélycsomagot, amely tartalmazza a legalapvetőbb kötszereket, és azokat a gyógyszereket, amelyeket időnként használni szokott, és jól jöhetnek az út során.

Fényvédő szerek – Vigyen magával naptejet, hogy megvédje bőrét a leégéstől és az ultraibolya sugárzástól, és ne felejtse el a napszemüveget, illetve valamilyen fejvédőt sem

Rovarirtó spray – Még a legszebb erdei utat is megkeseríthetik a különböző rovarok, szúnyogok. Éppen ezért nem árt előre felkészülni a megfelelő szerekkel, így biztosak lehetünk abban, hogy nem zavarják meg az egész napos programot.

Hátizsák: Válasszon olyan hátizsákot, amely kényelmes az Ön számára, és nem terheli meg túlzottan a hátát és a vállát. Mindig viselje mindkét vállpántot, és ügyeljen arra, hogy a hátizsák közel a testéhez és magasan a hátán nyugodjon. A párnázott, állítható csípő övvel ellátott hátizsákok nagyszerűek túrázáshoz, mivel tehermentesítik a vállat és a hátat.

Megfelelő ruházat: Bár az egyszerű egynapos túrákhoz nem szükséges drága technikai ruházat, egy jó cipő elengedhetetlen, és a célzottan kialakított felsők és nadrágok még élvezetesebbé tehetik az élményt. Ha pedig esős időben szeretne túrázni valaki, figyeljen a megfelelő vízhatlan ruházatra.

Mire figyeljünk túrázás közben?

A legfontosabb természetesen, hogy élvezzük a túrázást és a természet közelségét. Magyarországon számos erdei túraútvonal elérhető, így nagyon egyszerű olyat választani, amely megfelel az edzettségi szintünknek és a teherbírásunknak. Ne feledjük, hogy nem érdemes egy nehezebb útvonalat választani, ha rossz érzésünk lesz a nehezen teljesíthető túra miatt.

Ne feledkezzünk meg a természet tiszteletéről sem. Maradjunk végig a kijelölt útvonalon, hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy nem teszünk kárt semmiben. Azt is fontos folyamatosan ellenőrizni, hogy hogy járunk a térkép vagy a GPS segítségével. Ha különböző tempóban túrázunk a barátainkkal, akkor várjuk meg a másikat az ösvények kereszteződésénél, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy mindenki a helyes irányba tart.

A dehidratáltság olyan problémákat okozhat, mint a mentális köd, a fáradtság, vagy súlyosabb betegség, ha súlyosabbá válik. Emiatt a túrázás közbeni folyadékpótlás rendkívül fontos a biztonság szempontjából. Emellett pedig ne feledkezzünk el a tápanyagok megfelelő pótlásáról sem, így biztosak lehetünk abban, hogy elegendő energiánk lesz az egész napos túrázáshoz.

Pihenés túrázás után

Ha hazaértünk a túrázásból, akkor mindenképpen szánjuk időt a megfelelő pihenésre. Az igénybevett izmok számára hasznos lehet, ha alaposan nyújtunk. Ehhez akár online videókat is használhatunk, hiszen rengeteg elérhető már az interneten. Emellett jól jöhet egy masszázs henger is, amivel még alaposabban ellazíthatjuk az egész nap keményen megdolgoztatott izmokat.

Ne feledkezzünk meg a hidratálásról, hiszen a szerveztünk akkor is sok vizet veszített, ha napközben is figyeltünk a folyadék pótlására. Pótoljuk a vitaminokat és ásványi anyagokat is. Ehhez jó szolgálatot tehetnek a különböző multivitamin készítmények, amelyek a megfelelő mennyiségben tartalmaznak mindent, amire a szervezetünknek szüksége lehet.

Főzzünk, vagy rendeljünk magunknak egy finom vacsorát is. Arra azonban figyeljünk, hogy minden fontos tápanyag legyen benne, azaz fehérje, szénhidrát és zsír egyaránt. Bár napközben nem biztos hogy érezzük, azonban a túrázás egy kemény sport, amelynek során a szerveztünk rengeteg tápanyagot használ fel, és ezek egy részét pótolni kell.

És végül, de nem utolsó sorban, ne feledkezzünk meg a pihenésről sem. Legyen az akár a kedvenc könyvünk vagy a kedvenc filmünk, szánjunk időt a kikapcsolódásra. Sőt, akár a szerencsénket is kipróbálhatjuk a kanapénkon ülve, ha megnyitjuk az online kaszinók magyaroknak szóló oldalait és pörgetünk néhányat. Ebben az esetben túrázás után is garantált lesz az izgalmas szórakozás.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: