6+1 erdei állat, amit elkészíthetsz dióhéjból

Közeledik a karácsony, ami egyben a bejglik, zserbók, hókiflik ideje is. Az ünnepi édességek nagy részébe diót is teszünk, s ha nem a boltból vesszük meg az alapanyagot, hanem a nagyihoz ugrunk át egy kis pucolásra, akkor nem csak az ízletes termést használhatjuk fel. Mutatunk néhány egyszerű ötletet, hogy mi is készülhet dióhéjból, természetesen erdei kivitelben.

ErdőAlkotó sorozatunkban legutóbb őszi-téli tobozdekorációs ötleteket gyűjtöttünk össze, ezúttal pedig a dió kerül a középpontba.

1.Tudtad, hogy a gímszarvas Magyarország legnagyobb testű kérődző vadfaja? És azt, hogy a dámszarvasok üzekedését barcogásnak hívjuk? Bár a képen piros orrú rénszarvast láthattok, a hazai erdők példányait is könnyen elkészíthetitek dióból:

2. A vöröses-sárgás barna bundás róka télen vastag szörmét növeszt. A ravaszdit a tobozdísz után dióból is megformálhatjátok:

3. Tudtad, hogy a pókok tojások útján szaporodnak, amiket selyembe csomagolnak? Persze, nem kell félni, a dió-pókok nem szaporodnak, hacsak nem csinálsz belőlük egy egész családot!

4. A szomszédos országok erdeinek állandó lakója a barna medve, míg hazánkban évtizedek óta nem élnek ezek a bundások. Vagy mégis? Az utóbbi években több alkalommal is észleltek a Bükki Nemzeti Park területén bandukoló medvét. 

Ha pedig egy kis mogyoró is van otthon, akkor máris kész a mackótest:

5. Már volt szerencséd bagollyal találkozni a hazai erdőkben? Vajon arról tudtál, hogy Európa legnagyobb méretű baglyából, az uhuból Magyarországon csupán harminc-negyven pár költ? És azt, hogy uráli bagollyal legkönnyebben a Zempléni-hegységben találkozhatunk? Ha még elkerültétek egymást ne aggódj, készítsd el inkább egy kézműveskedős délután!

6. Megállíthatatlannak tűnik a méhek pusztulása? Több mint 20 000 méhfaj él a világon: egyes fajok 50-60 ezres kolóniákban, mások egyedül portyázva. Többségük veszélyben van: lassan, de biztosan a kihalás szélére kerültek. Pedig méhek nélkül az élet jelenlegei formájában – nem utolsó sorban épp az ember számára – elképzelhetetlen.

+1 Az utolsó figuránk szándékosan becsapós! Tudtad, hogy a közhiedelemmel ellentétben a gombák nem tartoznak a növények közé, hanem a növényekkel és az állatokkal egyenrangú, különálló élőlénycsoportot alkotnak? Származástani szempontból a gombák közelebbi rokonságban állnak az állatokkal, mint a növényekkel. Magyarországon a nagygombafajok számát három-négyezerre becsülik, ami nagyjából duplája a nálunk élő növényfajoknak.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: