Mire figyeljünk a tavaszi túraútvonal megtervezése során?

A tavaszi túrák előnyei

Nemsokára újra beköszönt a jó idő, aminek köszönhetően egyre többet lehetünk a kellemesen friss levegőn, kiszabadulhatunk a négy fal közül – ez pedig nemcsak mentálisan, de fizikailag is jó hatással lehet ránk. Nem csoda, hogy napról napra izgatottabban várjuk ezt az időszakot, és hamar elkezdjük megtervezni, hogy merre túrázunk majd a családdal, barátokkal, amint beköszönt a tavasz.

Erre készülve azt nézzük meg, hogy milyen tényezőket kell figyelembe venni, amikor elkezdjük tervezni ezeket a kirándulásokat, de arra is kitérünk, hogy milyen pozitívumokkal jár, ha végre „kiszabadulunk”!

A hosszúnak tűnő téli időszak után – amikor szervezetünk vitaminraktárai egyre inkább kiürülnek – a tavaszi napsütésben bizony feltöltekezhetünk D-vitaminnal. Az újraéledő természet szépségeit is első kézből figyelhetjük meg, és pont kellemes az idő arra, hogy a télen elhanyagolt testmozgást is újra elkezdjük. Sőt: az első, ám még rövid napsütéses időszakokat már a kertben is tölthetjük, ahol egy fa kerti padon ücsörögve, egy tea társaságában kezdhetjük el a következő hétvégék túráit megtervezni – már ez is felemelő érzés lehet!

Mire figyeljünk, ha útvonalat tervezünk?

Ha már tervezés, akkor hogyan kezdjünk bele? És mi mindenre kell odafigyelnünk, ha ebben az időszakban indulnánk útnak? Nézzük meg közelebbről!

Korai sötétedés

Fontos figyelembe venni, hogy kora tavasszal még nem számolhatunk késő délutánig tartó túrázással, hiszen már öt óra táján elkezdhet sötétedni – így ekkorra célszerű visszaérni a kiindulási pontra. Emiatt vagy olyan útvonalat válasszunk, amit ismerünk és biztosan tudjuk, hogy mennyi idő alatt járjuk meg, vagy csak egy rövidebb táv teljesítésére vállalkozzunk.

Figyeljünk az időjárásra!

Jó, ha fel vagyunk készülve szinte minden időjárási jelenségre. A napsütéses órákban biztosan meleg lesz, de ha kicsit borongósabbra fordul az idő, akkor bizony jól jön, ha van néhány extra rétegnyi meleg ruha a hátizsákunkban. Az esőre is legyen megoldásunk: egy univerzális esőkabát kis helyet foglal, mégis nagy hasznot hoz, ha szükség van rá, illetve cipőből is válasszunk vízhatlan verziót.

Kerüljük a lápos részeket!

Vannak olyan útvonalak, amelyek kora tavasszal még igen vizesek, bizonytalanul járhatók a sok sár miatt. Ez pedig meglehetősen balesetveszélyes lehet, de már az is kellemetlenséget okozhat, ha ruhánk átázik. Mindig olvassuk el, hogy mikor ajánlott az adott útvonal felfedezése! Előfordulhat, hogy egyes helyeket érdemes nyárra csúsztatni, amikor már minden szárazabb.

Számoljunk azzal, hogy mennyit bírunk!

Előfordulhat, hogy a tél folyamán kevesebbet mozogtunk, így állóképességünk és teherbírásunk is csökkent. Ez a tervezés során azt jelenti, hogy nem érdemes rögtön a legnagyobb terhelést jelentő emelkedők és távok felé indulni. Tartsuk inkább a fokozatosság elvét, hétről hétre növeljük a terhelést!

Vegyük figyelembe a túrázó csapat összetételét!

Ha többen vágunk neki az útnak, akkor fontos szempont lesz, hogy ki mennyit bír, mik az egyéni képességei, de igényei is ugyanilyen lényegesek lesznek. Érdemes körbekérdezni, hogy ki milyen típusú túrákat kedvel – például erdei, városi vagy hegyi – és mennyi pihenővel, milyen hosszú és mennyire nehéz távot tud előreláthatólag teljesíteni. Bár nagyobb feladat minden kritériumnak megfelelni, ezzel lehet egy csoportos túra mindenki számára jó élmény.

Pakoljunk!

Mielőtt elindulunk, a túrahátizsák tartalmát is jó megtervezni, hiszen ez lesz a legfontosabb támaszunk az útvonal bejárása során. Az biztos, hogy tavasszal még érdemes néhány extra réteget beletenni, az eső elleni védelemre is gondolva. Emellett alapvető az egészségügyi felszerelés, hiszen olyan apróság, mint egy cipő által feltört láb, is kellemetlen lehet. Készüljünk enni és inni valóval, ha nem tudunk online lenni, térképpel, valamint az útvonal leírásával is. Jól jön még a zsebkendő, a kézfertőtlenítő, a rovarriasztó, az öngyújtó és egy zseblámpa is, ha megcsúsznánk az útvonal teljesítésével.

A legtöbben már izgatottan várjuk a tavaszi túraidőszak kezdetét. Bár most még csak a kerti fa padon ülve tervezgethetünk, néhány hét múlva már biztosan nekivághatunk az első kalandoknak. A tervezéskor igyekezzünk alaposak lenni, fontos, hogy ismerjük határainkat és minden szükséges eszközt vigyünk magunkkal. Ha ezekkel megvagyunk, akkor nincs is más dolgunk, mint élvezni az éledő természet látványát a szabadban!

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: