Újabb gyönyörű látnivalóval gazdagodott a Tisza-tó térsége – Megújult a Tiszaigari Arborétum (+KÉPEK)

tiszaigari_arboretum_30Új parkoló, megújult fogadóépület, kunkapu, irodaépületből átalakított kulcsos ház. A NEFAG Zrt. mintegy 60 millió forintból újította meg a majdnem 150 éves, a Tisza-tó térségében fekvő Tiszaigari Arborétumot. Az átadón az Erdeiprogramok.hu is jelen volt.

TELJES KÉPGALÉRIA A TISZAIGARI ARBORÉTUM ÁTADÁSÁRÓL AZ ERDŐ-MEZŐ ONLINE PORTÁLON >>>

A rendezvényen az arborétum parkolójában Hajnal Imre, a NEFAG Zrt. erdővédelmi és kommunikációs vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Dégi Zoltán, a mintegy 32 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületet kezelő társaság vezérigazgatója mondott beszédet. “A megnövekedett társadalmi igényeknek megfelelve az erdők közjóléti funkciójának magas színvonalú biztosítása a NEFAG Zrt. működésének egyik alappillérévé vált az elmúlt évek során” – hangsúlyozta Dégi Zoltán, aki hozzátette: a közelmúltban többek között kibővítették a Karcagi Parkerdő futópályáját, felújították a pótharaszti erdőőri lakot és tanösvényt alakítottak ki, de a Széchenyi Parkerdő területét is megnövelték.

Dégi Zoltán, Bitay Márton Örs, Fazekas Sándor, Oláh Lajosné és Szilágyi László

A 2015-ben megkezdődött beruházásnak köszönhetően parkoló és fogadóépület létesült. Utóbbiban a NEFAG saját termékeit – mézet, szappant, stb. – is megvásárolhatják a látogatók. A vendégeket egy gyönyörű kun kapu is fogadja, de felújították a gazdasági épületet és a régi irodaépületet kulcsos házzá alakították át, ahol szállás is foglalható. Mindemellett a sétautakat is rendbe tették, a táblákat pedig kicserélték, így a fafajokat és a helytörténeti érdekességeket is megismerhetik a látogatók. A növényállomány bővítése egy 43 darabból álló tölgyfajtagyűjtemény kialakításával kezdődött, amelyet 65 cserje- és 14 rózsafajta ölel körül.

tiszaigari_arboretum_69

taps

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében kiemelte: “amit ránk bíztak az elődök, azt nekünk kötelességünk megőrizni”. Hozzátette, hogy a Tiszaigari Arborétum egy rejtett kincs, amelyet a távolabb élők többsége még csak nem is ismer. A fejlesztésnek köszönhetően azonban a csodálatos parkkal bővült a Tisza-tó régiójának turisztikai kínálata. “Ahhoz, hogy Tiszaigar fejlődni tudjon, munkahelyek szükségesek. A turizmus pedig segít ebben” – mondta el Fazekas Sándor, aki kiemelte, hogy ezt a célt szolgálja az elmúlt években megkezdett térségi munka, amelynek köszönhetően megújultak a települések templomai, fejlesztették a kerékpáros turizmust, és a következő időszakban további hasonló beruházásokat terveznek a térségben.

Az ünnepi műsor részeként Korda Ágnes népdalénekes előadását is meghallgathatta a szépszámú közönség.

tiszaigari_arboretum_40

A szalagátvágás után a vendégek körbejárhatták az arborétumot, majd a séta végén felavatták Széky Péter tiszaigari földbirtokos és okleveles hadmérnök emléktábláját. Az arborétum megteremtője 149 éve alapította a gyönyörű parkot, ahol Szilágyi László polgármester is megemlékezett a kezdetekről. “Aki fát ültet, erdőt telepít, az a jövőnek dolgozik. Széky Péter is a jövőnek dolgozott, és aki ezt teszi, az önző ember nem lehet” – hangsúlyozta Tiszaigar első embere.

tiszaigari_arboretum_56

Dr. Mándi Lajosné és Szilágyi László

Az ünnepség végén Bitay Márton Örs állami földprogramért felelős államtitkár mondott pohárköszöntőt, amelyben az erdők közjóléti funkciójának fontosságára hívta fel a figyelmet. Hozzátette; abban reménykednek, hogy a Tiszaigari Arborétum egy olyan célpont lesz, aminek köszönhetően még több ember érkezik a Tisza-tó térségébe.

tiszaigari_arboretum_18

Bitay Márton Örs, Fazekas Sándor, Dégi Zoltán és Szilágyi László

A Tiszaigari Arborétum egyik legszebb része a Hortobágy szélén álló, mocsári ciprusokból álló erdőrész, de a park különlegessége még, hogy az egyik legnagyobb tölgynemzetséget felvonultató gyűjtemény is itt található.

Látogatás rendje:
Április 1. – október 31.: 8:00-17:00
November 1. – március 31. (hétfőtöl –péntekig): 8:00-16:00
Hétvégén bejelentkezéssel

Előzetes bejelentkezés esetén szakmai vezetést biztosítunk.

Érdeklődni: a + 36-20-382-9563 telefonon Blaskó Mihály arborétum vezetőnél

(Gribek DánielErdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: