A Börzsöny nagy része már kerékpárral is bejárható – Új bringaút Királyrét és Nógrád között (+KÉPEK)

kiralyreti_bringa_17Az Ipoly Erdő Zrt. május 7-én új kerékpárút átadásával és játékos programokkal ünnepelte a Királyréti Erdei Kisvasút Napját, amelyen természetesen az Erdeiprogramok.hu is részt vett.

TELJES KÉPGALÉRIA A KIRÁLYRÉTI ERDEI KISVASÚT NAPJÁRÓL AZ ERDŐ-MEZŐ ONLINE PORTÁLON >>>

Az 1893 óta működő Királyréti Erdei Kisvasút napján a szerelvény elején egy különleges mozdony szállította az utasokat: a 150 lóerős Morgó nevű gőzös, amely Romániában készült 1951-ben, és 2003 óta üzemel Kismaros és Királyrét között.  A gőzvontatású nosztalgiavonatok május 8-án, vasárnap is várják a kirándulni vágyókat.

kiralyreti_bringa_6

„Néhány évtizede még kérdéses volt, hogy a börzsönyi vasutakat az erdészetek tudják-e tovább működtetni. Akkor a vasútbarátok és az erdészek közös összefogásaként eldőlt, hogy a börzsönyi turisztikának lényeges eleme lesz az erdei vasút” – mondta Tóth Gábor, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

  1. június 2-án Márianosztra és Nagyirtás között egy új erdei vasutat ad át az Ipoly Erdő Zrt., amelyre sok szeretettel várják a természet kedvelőit és a vasutak szerelmeseit.

kiralyreti_bringa_46

A Királyréti Erdei Kisvasút aktuális menetrendje mellett további információ találnak a  http://kisvasut-kiralyret.hu vagy a www.facebook.com/kiralyretierdeivasut oldalon.

A szokolyai Czibere Néptáncegyüttes galgamenti táncait követően Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket. A környezettudatos nap keretében a Bringázz a Börzsönyben!, Bringázz a Kéken! című felhívás részeként kétkeréken is meg lehetett hódítani a hegységet, ahol most már egy 4 kilométeres szakasz köti össze Nógrádot Királyréttel.

kiralyreti_bringa_27

A Magyar Természetjáró Szövetség partnereként az Észak-Magyarországi Operatív Program részeként mintegy 54 millió forintos beruházással megépült új kerékpárút-szakasz, immár egy majdnem 100 kilométeres úthálózatot egészít ki.

Dr. Harrach Péter, a térség országgyűlési képviselője szerint a Márianosztra és Nagyirtás között újonnan épült vasútszakaszt júniusban meg kell ünnepelni, hiszen egy olyan régóta vágyott pálya épült meg, ami összeköti a szobi és nagybörzsönyi vonalakat, amellyel egy nagyon szép útra ad lehetőséget a kirándulóknak.

kiralyreti_bringa_18

Királyrét, és általában a Börzsöny a bakancsos turizmus kedvelt helyszíne, de most hangsúlyt kap a kerékpáros turizmus is. Az új szakasszal gyakorlatilag körbejárható a Börzsöny, hiszen ha valaki Kismaroson leteszi az autót, vagy leszáll a vonatról, akkor kerékpárral a Kismaros – Királyrét – Nógrád – Diósjenő – Kemence – Ipoly-völgye – Dunakanyar vonalon visszajuthat a kiindulási állomásra.

Némethné Pintér Csilla, Szokolya polgármesterét örömmel töltötte el, hogy az Ipoly Erdő Zrt. által elindított fejlesztések hatására Királyrét végre olyan méltó formát fog kapni, ami szerinte régóta szívügyük, vágyuk. Terveik szerint hamarosan nekiláthatnak egy olyan kerékpárút megépítésének is, ami Kismarost Királyréttel úgy köti össze, hogy azon balesetmentesen és biztonságban tudjanak kerékpározni az emberek.

kiralyreti_bringa_17

Szórágy Gyuláné, Nógrád polgármestere megköszönte, hogy Nógrád az út szakasznak hála összeköttetésbe került Pest megyével, régóta dédelgetett álmuk, hogy kerékpárral útra kelhessenek Királyrétre.

Az egy évvel ezelőtt megújult Magyar Kerékpársportok Szövetségének elnöke, dr. Simonyi Ákos fontosnak tartja, hogy az erdészetek és a kerékpárosok össze tudjanak fogni azért, hogy előbbre jussanak, és mindenki jobban érezze magát. Ahhoz, hogy mindenki biztonsággal tudjon gyalogtúrát tenni, kerékpározni, lovagolni, elsősorban kultúra kérdése. Ehhez a kultúrához alapvetően járulnak hozzá ezek a beruházások.

kiralyreti_bringa_15

A szalagátvágást követően elindult a Bringázz a Börzsönyben! túra, amelyen kicsik és nagyok együtt tekerhettek a szikrázó napsütésben.

A fejlesztéseknek köszönhetően a kerékpárosok a Börzsöny számos pontján, illetve a Nagymarosi Bringaponton is kölcsönözhetnek kerékpárt, ez utóbbi helyszínen az esetleges  szerelésben, de vásárlásban is szívesen segítenek.

kiralyreti_bringa_1

A Királyrét – Nógrád kerékpározható út felújítását az Észak-Magyarországi Operatív Program  az OKK nyomvonalának egyszeri kisléptékű felújítása kerékpározhatóvá tétele című pályázati projekt forrásainak bevonásával finanszírozta az állami erdőgazdaság. A Börzsönyben ebből a forrásból hoztak létre 4 km kerékpározható utat, de felújítottak 10 km aszfaltozott utat, egy hidat, két forrást és két pihenőhelyet is. A projekt összköltségéből a börzsönyi projektelemekre fordított összeg 54 679 672 Ft volt.

(Rákóczi Ágnes – Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: