Megmenekült a pusztulástól a Csobánka melletti Óratorony-szikla

Minden érintett összefogásával és civil támogatással megmenekült a pusztulástól a Csobánka melletti Oszoly-szikla jelképe, a hegymászók körében igen népszerű Óra-torony nevű sziklacsúcs, amely 2020-raa természetes erózió következtében életveszélyessé vált. A Pilisi Parkerdő irányításával és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága természetvédelmi felügyeletével lezajlott helyreállítás költségeit a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség által indított és a Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesület közreműködésével lebonyolított civil adománygyűjtésből fedezték.

A megerősítési munkák egy fázisa (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)

A Pilisi Parkerdő 2020 novemberében hívta fel a természetjárók figyelmét arra, hogy a Csobánka melletti, a hegymászók között népszerű Oszoly-csúcs Óra-torony nevezetű sziklacsúcsa életveszélyessé vált. Mivel fontos, a természetjárók és a hegymászók körében is népszerű, természeti értékről van szó, az egyedülállóan szép mészkőtorony természetes erózió okozta pusztulás helyreállítása és a szikla megmentése érdekében széleskörű összefogás bontakozott ki minden érintett részvételével.

A szikla megmentésében az első lépés az alapos helyzetfelmérés és a lehetséges megoldások kidolgozása volt. A Pilisi Parkerdő vállalta ennek költségeit és elkészítette az állapotfelmérést, amelyből kiderült, hogy a három fő részből álló természeti képződményt csak azonnali, szakszerű beavatkozással lehet megmenteni, amely 2021 januárjában meg is történt. Mivel a beruházás költségei meghaladták az illetékes szervezetek lehetőségeit, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség a Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesület közreműködésével,Csobánka Község Önkormányzata, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, valamint a Pilisi Parkerdő támogatásával civil adománygyűjtést indított. A felhívás alapján számos magánszemély és vállalkozás nyújtott anyagi hozzájárulást, amelyben a B+N Referencia Zrt. meghatározó részt vállalt.

A megerősített szikla (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)

Az ipari alpinista technikát alkalmazó, végleges megerősítési munkálatok – az alap megerősítése, a két toronyrész közötti rés kitöltése –a Pilisi Parkerdő irányításával 2021 novemberében zajlottak le, amelyek során különösen nagy figyelmet fordítottak a természeti értékek megóvására. Annak érdekében, hogy az Óratorony-szikla állapotát, az esetleges elmozdulásokat figyelemmel kísérhessék, a szakemberek több referenciapontot is kialakítottak az évente elvégzendő ellenőrző mérésekhez.

Az összefogással helyreállított és megőrzött természeti érték így továbbra is a táj ikonikus része maradhat és látványa a természetjárók, kirándulók élményeit gazdagíthatja.

Pilisi Parkerdő Zrt.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: