Búbos bankák hangja zengi be a Körös-Maros Nemzeti Parkot

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin gyakran felcsendül a búbos bankák jellegzetes, hüppögő hangja. Ez a mutatós, szép madár nem igényel speciális élőhely-típust, csupán két dologra van szüksége: elegendő rovartáplálékra és megfelelő költőhelyre.

A búbos banka nem túl gyakori, de általánosan elterjedt faj a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Mivel odúban költ, így a szalakótákhoz hasonlóan számára is problémát jelent az öreg, odvas fák hiánya. Igazgatóságunk mesterséges odúk kihelyezésével igyekszik segíteni a megtelepedését.

A Csanádi pusztákon tavaly helyeztünk ki ilyen odúkat, s már az első évben költöttek bennük búbos bankák. Ez is jól mutatja, hogy a térségben bőven lenne táplálékuk, csak a fészkelőhelyek hiánya miatt nem telepednek meg. A régi időkben a magányos, öreg fák ideális költőhelyet biztosítottak számukra.

A búbos banka nagyon óvatos madár, fészkét nem könnyű felfedezni. Szép fekete-fehér tollazata van, fejét pedig jellegzetes tolldísz ékesíti, melyet izgalmi állapotban fölfeszít. Általában úgy mozog, hogy a költőhelyét ne árulja el. Jellegzetes, mély, huppogó hangja nagyon messzire elhallatszik a pusztában. 

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: