Ma van a víz világnapja: a takarékos életszemléletre biztatnak mindenkit

Jelenleg a világon kétmilliárd ember szennyezett vizet fogyaszt napi szinten, éppen ezért a víz világnapja alkalmából a takarékos életszemléletre biztatnak mindenkit – mondta el Juhász Árpád geológus az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Az emberiség létszáma egyre növekszik, így globálisan emelkedik a vízigény is, de egyelőre nincs meg az arany középút – tette hozzá.

A geológus elmondta, hogy a vízhiány számos következménnyel jár. Példaként Szíriát említette, ahol egy ötezer éves öntözési kultúra biztosította a termőföldek vízhez juttatását. Néhány évtizede Törökország egy hatalmas víztárolót épített az Eufráteszre, így a megszokotthoz képest 40 százalékkal csökken a Szíriába érkező vízmennyiség. A termőföldek használhatatlanokká váltak és elindult egy belső migráció az országban – magyarázta a geológus.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a fejlődő országokban valamennyi betegség 80 százaléka és évente csaknem négymillió idő előtti halál a szennyezett vízre vagy a víz hiányára vezethető vissza.

Az Erdeiprogramok.hu egy Jules Renard idézettel emlékezik meg a Víz Világnapjáról:

(MTI, Erdeiprogramok.hu)

Erdei Programok

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: