Mentett vidra cseperedik a Szegedi Vadasparkban (+Képek)

Forráskúton találta meg egy sétáló pár január végén azt az alig néhány hetes vidrakölyköt, amely most a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában nevelkedik, pótanya segítségével. Az Artúr nevet viselő állat még szokja a szilárd táplálékot és barátkozik a vízzel, a hengeres tárgyakkal viszont előszeretettel játszik.

Kicsit meglepődtek a Szegedi Vadaspark munkatársai, amikor látogatók egy árva vidrakölyökről tettek bejelentést január 22-én. Bár a menyétfélék családjába tartozó európai vidra az év bármely szakaszában képes szaporodni, a január mégis meglepőnek számít. A síró állatot járókelők találták meg a Forráskút melletti halastónál, onnan került a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába. Korát nehéz volt megállapítani, ugyanis nem nőttek még ki a tejfogai, a szeme kinyílt, a füle viszont még nem. A szakemberek körülbelül 5 hetesre saccolták, így gyorsan pótmamát találtak neki a Vadaspark egyik gondozójában. A kölyök az Artúr nevet kapta, ugyanis január 22-én épp Artúr névnap volt, de az elnevezés utal az állat latin nevének megfordítására is (Lutra lutra).

A most körülbelül 10 hetes állat gondozója szerint igen játékos, bármivel képes játszani, de a kedvencei a hengeres papírdobozok. Artúr még naponta ötször szopik, macskatejpótlót kap, de szokja az apróhalat és a többi szilárd táplálékot. Pótanyja szerint egyelőre a vízzel nincsenek jó viszonyban, de idővel azt is megszokja. Hogy ez minél gyorsabban menjen, gondozója több trükköt is bevet, mint egy igazi vidramama. A vidrák áramvonalas és ruganyos testüknek köszönhetően igen jó úszók.

Prémje miatt sokáig vadászták, emiatt, és természetes élőhelyének csökkenése miatt Európa számos területén kipusztult. Magyarország viszont igazi„vidranagyhatalom” a régióban, köszönhető ez annak, hogy nálunk fokozottan védett fajnak számít. Több helyen próbálkoznak a visszatelepítésével, máshol viszont illegálisan irtják, mert a halastavak kártevőjének tartják.

A Szegedi Vadaspark fontosnak tartja, hogy a mentett állatok lehetőség szerint ne legyenek kézhez szoktatva, hiszen ha fejlődésük abba a szakaszba ér, akkor visszaengedik természetes élőhelyükre. Artúr esetében elkerülhetetlen a szorosabb emberi kapcsolat, így majd a természetvédelmi hatósággal való egyeztetés és a viselkedése alapján dől majd el, visszaengedhető-e a természetbe.Korábban több magyar állatkert is bemutatta, ma már csak a Szegedi Vadasparkban és a petesmalmi vidramenhelyen találkozhatnak a látogatók mentett európai vidrával. Állatkertekben jellemzően közeli rokonát, az ázsiai törpevidrát tartják.

Fotók: Endrédi Lajos

(Szegedi Vadaspark)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: