Ezekre figyeljünk, amikor biciklitúrára indulunk

A bicikli szerelmeseként a nyár a pihenésen túl az az élményszerzésről is szól: úszni a Balatonban, bóklászni az erdőben, vagy felpattanni a bringára és körbetekerni a Velencei-tavat, majd megpihenni a fák alatt és tovább hajtani a pedált a hűsítő erdei árnyékban. Nem mindegy azonban, hogy hogyan tervezünk és milyen kerékpárt választunk, ugyanis minden túrára máshogy kell felkészülnünk. Mire figyeljünk, hogy garantáltan jól sikerüljön a kirándulás?

Mire figyeljünk, ha biciklitúrára indulunk?

Ha biciklitúrára indulunk, bizonyára tisztában vagyunk vele, hogy fizikailag készen kell állnunk a kalandra, de ezen felül is van azért pár tanács, amit érdemes észben tartani az indulás előtt.

,,Lassan járj, tovább érsz!”

Kezdőként az ember könnyen beleesik abba hibába, hogy túlvállalja magát. Nem érdemes a bizonytalanra bevállalni napi 50 kilométert csak azért, hogy megmutassuk magunknak, mire vagyunk képesek. Ha az elszántságunk megvan, az mindenképpen jó, de nem jelenti azt, hogy ehhez fizikai erőnlét is társul. Ha a túra előtt már nincs időnk felkészíteni magunkat a biciklizésre, mindenképpen kevesebbet tervezzünk be annál, mint amennyit reménykedve elképzelünk magunkról. Ha most vágunk bele a biciklitúrázás csodás világába, ugyan egy jó trekking kerékpár segíthet, mégsem vesz le rólunk minden terhet, úgyhogy ne gondoljuk, hogy napi 50 kilométert könnyűszerrel letekerünk!

Válasszunk megfelelő úti célt!

Ha eldőlt, hogy nagyjából milyen tájat szeretnénk bejárni, akkor kijelölhetjük, hogy honnan hová érkeznénk. Ha a Balaton körül tervezünk kerekezni vagy egyik városból a másikba jutnánk el, netán az erdő fái alatt rónánk a kilométereket, el kell döntenünk, hogy hány kilométert tudunk bevállalni, illetve hogy hány nap áll a rendelkezésünkre a túra teljesítéséhez. Maradjunk a Balaton példájánál! A profik akár egy nap alatt körbebiciklizik a tavat, ám átlagos teljesítménnyel négy-öt nappal számolhatunk. Ez egy kényelmes tempó, és belefér a fürdés és a pihenés is.

Tavak és városok között jó esetben van kiépített bicikliút, ám erdős terepen ez ritkább, úgyhogy a tervezésnél figyelembe kell venni a kialakítatlan utakat és emelkedőket is, amik lassíthatnak bennünket!

Ha szakad a víz

Ugyan hetekkel előre lefoglaljuk szabadságunkat, nem tudhatjuk, hogy az indulás napján milyen időre számíthatunk. Nyáron néhány esősebb nap jól is jöhet, de ha pont elkapunk egy olyan időszakot, amikor kánikula van, érdemes átgondolni, mit szeretnénk pontosan!

Mindenképpen tennünk kell róla, hogy sok legyen az árnyék az út során, és hogy legyen fürdési lehetőség, ahol kellemesen le tudjuk hűteni magunkat. Ugyan nyáron szeret sokáig aludni az ember, az a legjobb, ha kánikulai időben korán felkelünk és mielőbb letudjuk a napi adagot, mert ahogy telik a nap, úgy lesz egyre nagyobb a forróság és nehezebb a teljesítés. Ha még csak tervezgetjük az utat, szeptemberre is időzíthetjük, amikorra a forró napok biztosan elmúlnak.

Sátor vagy ágy?

Ugyan egy biciklitúrának külön ízt ad, ha sátorban alszunk, ez nem mindenkinek vállalható forma. Ha sátoroznánk, azzal is számolnunk kell, hogy magunkkal kell hurcolni a sátrat, a hálózsákot és minden egyebet, amire szükségünk lehet, úgyhogy ilyen kalandba mindenképpen csak tapasztalt túrázóval vágjunk bele!

Mivel induljunk útnak?

Azt feltételezhetjük, hogy bármilyen régi, otthon talált bicikli megfelelő lesz a túrára, ez sajnálatos módon nincs így. Nyilvánvalóan vérrel és verejtékkel szinte bármilyen kerékpár elvisz az úton, ám ha jó élményt is szeretnénk, társra van szükségünk, nem csupán egy eszközre. Azon túl, hogy a kerekek mérete és vastagsága megfelelő legyen, olyan biciklit kell választanunk, aminek nyerge nem nyom, és kormánya kényelmesen kézre esik. Ha két város között tekerünk, egy utcai bicikli tökéletes lehet, míg egy sáros, göcsörtös terepre a Mountain Bike-ot ajánlják a szakértők.

Ha mindenre alkalmas járgányt keresünk, a trekking kerékpár ideális! A másnéven túrakerékpárnak nevezett kétkerekű kiválóan teljesít aszfalton, földúton és terepen is. Maga a váz nem nehéz, ezért ha úgy alakul, tolni vagy cipelni sem annyira megterhelő, ráadásul általában alapfelszerelés hozzá a sárvédő és a csomagtartó is! 

Mit pakoljunk be?

A szükséges jól szellőző, laza ruhaneműn túl vigyünk magunkkal sebhintőport, sebtapaszt, szúnyogriasztót, és a biciklihez is vegyünk pár szerszámot, aminek örülni fogunk egy esetleges defekt vagy más probléma esetén. Mindenképpen legyen nálunk olyan palack, amibe tölthetünk friss vizet, és az is fontos, hogy csokoládé vagy szőlőcukor is legyen kéznél arra az esetre, ha sokáig nem jön szembe étterem vagy bolt.

Egy jól sikerült biciklitúra feledhetetlen nyári élmény lehet, ám ehhez minden egyes apró részletet meg kell terveznünk. Nem érdemes spórolni a kalandon, hiszen egy jó trekking kerékpár akár évekig is szolgálhat bennünket, nem csak nyaraláskor!

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: