Nagyjából 210 futballpályányi területen pusztít erdőtűz egy németországi nemzeti parkban

Két hete pusztít erődtűz Németország keleti részén egy nemzeti parkban, a hatóságok hétfői adatai szerint még legalább egy hétig tart a védekezés.

Fotó: alliance/dpa, RobertMichael

A német-cseh határon fekvő Szász Svájc Nemzeti Parkban (Nationalpark Sächsische Schweiz) több műszakban összesen 800 tűzoltó küzd a lángokkal, amelyek július 23-án csaptak fel először, amikor a határ túloldalán fekvő Cseh Svájc Nemzeti Parkban (Národní park České ©výcarsko) keletkezett erdőtűz német területre terjedt.

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb aszályától szenvedő vidéken ásóval, kapával igyekeznek feltárni a tűzfészkeket a száraz, kemény talajban. A sziklás és meredek területen nem lehet földgépeket használni, túl nagy a veszély, hogy szikra keletkezik, ha kőbe ütköznek – idézték német hírportálok Thomas Kunzot, a védekezés vezetőjét.

Az erdőtűz 150 hektáron – egy nagyjából 210 futballpályányi területen – pusztít. Közvetlen környezetében igyekeznek átnedvesíteni a talajt és az aljnövényzetet. A szórófejeket azonban csak tisztásokon lehet felállítani, és az is gond, hogy az erős napsugárzás miatt a víz gyorsan elpárolog, így nem biztos, hogy elég mélyen behatol a talajrétegekbe – mondta Thomas Kunz.

Fotó: alliance/dpa, RobertMichael

A munkát tovább nehezíti, hogy az országos meteorológiai szolgálat (Deutscher Wetterdienst) előrejelzése szerint egész héten nem várható csapadék.

A természeti katasztrófa eddigi legnehezebb napjaiban ezernél is többen küzdöttek a lángokkal, és bevetettek a többi között helikoptereket és rendőrségi vízágyúkat. Több tartományból érkeztek tűzoltók a szászországi bajtársak segítségére, és a védekezésbe még a hadsereg is bekapcsolódott.

Michael Kretschmer, Szászország tartomány miniszterelnöke a napokban a szabadságát megszakítva kereste fel a nemzeti parkot. Mint mondta, a védekezés és az erdő rehabilitációja “sok-sok millió euróba” kerül.

(MTI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: