10 erdei program az otthoni kikapcsolódás helyett

A szabadban lenni, élvezni a friss levegőt és fizikai tevékenységeket folytatni nagyszerű és egészséges. A kinti programok serkentik a vérkeringést, szórakoztatóak és számos előnnyel járnak. Napjainkban hajlamosak vagyunk inkább a négy fal között ülni, mint kimenni a friss levegőre. Régen a gyerekek és felnőttek is sokkal többet tartózkodtak a szabadban. Azonban változnak az idők, egyre több gyerek a video- és online játékokat választja és ez sajnos a felnőttek körében sincs másképp. Az otthon végezhető szabadidős tevékenységeket, az online videójátékokat, a webes vásárlást és bemutatótermeket, az online casino-t és sportfogadást, vagyis a virtuális világ adta számtalan lehetőséget részesítik előnyben. Nyilvánvaló, hogy mind az online, mind a szabadtéri elfoglaltságnak vannak előnyei. Ne felejtsük el azonban, hogy például az erdők óriási rekreációs értékkel bírnak, amit gyakran nem veszünk figyelembe. Ez eggyel több okot ad arra, hogy közelebb kerüljünk a természethez. Ősszel az embert szinte vonzza a csodálatos, színpompás táj.

Íme néhány nagyszerű ötlet,hogy mivel töltsd el az időt az erdőben:

1. Geocaching

Indulj kincsvadászatra bármikor és bárhol. A geocaching egy valós, szabadtéri kincskereső játék, amelyhez GPS-t használnak. A játékosok GPS-koordináták segítségével próbálják megtalálni az adott helyen elrejtett geocache-t (geoládát), amelyek különböző méretűek,

formájúak és nehézségűek. Nem csak izgalmas a keresés, de mindig páratlanul szép környezetbe kalauzol minket. Létezik több fajta geoláda is, az egyik legizgalmasabb a multi geoláda, amely több, egymással szerves vagy logikai kapcsolatban lévő helyen elhelyezett virtuális és hagyományos tárolók összessége. Annak érdekében, hogy a játékosok a multi geoláda minden helyszínét felkeressék, az egyes helyeken jelszórészleteket, vagy a következő állomáshely koordinátáit kell megtalálniuk.

2. Fedezd fel az erdőt

A túrázás remek módja annak, hogy megismerj egy új helyet és közben mozogj egy kicsit. Az emberi szervezet számára a legjobban feltöltődő tevékenység a séta. A rendszeres, tartós gyaloglás serkenti a véráramlást és segíti az anyagcserét.

3. Piknik

Egy nagyszerű piknikhez csak egy kis harapnivaló és egy gyönyörű hely kell. Hozz magaddal egy régi takarót vagy keressetek piknik asztalokat a közelben.

4. Hegyi kerékpározás

A kerékpározás fantasztikus módja annak, hogy a család a szabadban legyen. Tervezd meg az útvonalat az erdei ösvények mentén és ne felejts el megállni egy-egy lélegzetelállító kilátónál.

5. Erdei fürdőzés

Az erdei fürdőzés, amelyet először Japánban fogalmaztak meg 1980 körül, nem arról szól, hogy az erdőbe megyünk edzeni vagy társasági életet élni, hanem arról, hogy tudatosan magunkba szívjuk az erdei légkört és kapcsolatba kerülünk vele. Kerülj el minden konstruktív elmélkedést, add át magad az erdő gyógyító erejének.

6. Kalandparkok

Abban az esetben, ha olyan programokra vágysz, amelyek ötvözik a sportot, a családi kikapcsolódást és az izgalmat is, akkor a legjobb választás kicsik és nagyok számára a kalandpark. Sokrétű programot biztosít a látogatók számára, mint például az erdei labirintusok, mászási lehetőségek felfedezése, a drótkötélen siklás és bobozás.

7. Élővilág megfigyelés

Minden erdőben megtalálhatóak a magaslesek, ahonnan kis szerencsével megcsodálhatjuk a madarakat, mókusokat, bogarakat vagy más vadon élő állatokat. Gyermekeink megtanulhatják az élővilág tiszteletét azáltal, hogy távolságot tartanak az élőlényektől és nem zavarják, csak csendben csodálják őket.

8. Kemping

A kempingezés nagyszerű családi időtöltés a szabadban és számos lehetőség van rá hazánkban. Vond be a gyerekeket olyan feladatok megtervezésével és kiosztásával, amelyekben segítségedre lehetnek. A kisebbek gyűjthetnek tűzifát vagy tölthetnek vizes palackokat, az idősebbek pedig segíthetnek az ételek elkészítésében és a mosogatásban. Este pedig garantáltan az egész családot lenyűgözi majd a csillagos égbolt.

9. Bunkerépítés

A búvóhely építésben az a jó, hogy minden korosztály számára élvezetes, még a felnőtteknek is. A legjobb erdei vackok kialakításához sok-sok gally, levél, rönk szükséges. Díszítsétek ki holt ágakkal, fenyőtobozokkal.

10. Művészeti formák a természetben

Nézd meg a csigaház spirálját, egy kiszáradt tó repedezett felületét, egy levél sugárirányú erezetét, a fa törzsének koncentrikus gyűrűit, a pókhálót, a lepkeszárnyat vagy egy madártollat. Öröm van abban, ha észreveszed a körülötted lévő világ apró dolgait, ezért ajándékozd meg magad azzal, hogy időt szánsz erre.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: