50 darab madárodút helyeztek ki a Gödöllői Erdészeti Arborétumban

A Pilisi Parkerdő Zrt. a madárodúk kihelyezésével a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kutatói és madárvédelmi munkáját segíti. 

IMG_5886ssss

Az erdészeti kutatási céllal létrehozott, fák és cserjék génbankjaként is működő Gödöllői Erdészeti Arborétum számos kisebb és nagyobb állatfaj, köztük madarak otthonául is szolgál. A Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészete által nemrégiben kihelyezett 50 darab madárodú további élőhelyet és menedéket teremt számukra, egyben fontos kutatási célokat is szolgál.

A madárodúk első tervezett ellenőrzése május második felében esedékes, s akkor várhatóan a madarak gyűrűzését is elvégzik. A gyűrűzés során minden madár egyedi azonosítót kap, amely a megjelölt egyed későbbi beazonosítását, illetve vonuló madarak esetében a vonulás nyomon követhetőségét szolgálja. A madárgyűrűzés nagy múltra visszatekintő kutatási módszer, amellyel a szakemberek nem csak egyes madarak viselkedéséről és életútjáról kaphatnak pontosabb képet, hanem a szezonális vonulási útvonalak megismerése révén egy komplex, globális madártérkép is kirajzolódhat.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: