Áramütést szenvedett uráli baglyot mentettek

Áramütést szenvedett uráli bagoly (Strix uraliensis) került kézre Baja mellett november 6-án, amely a faj első bizonyított megjelenése Bács-Kiskun megyében. A sérült madarat egy középfeszültségű vezetékszakasz közelében találta egy helyi vadász röpképtelenül, ám viszonylag jó kondícióban. Miután biztonságba helyezte, értesítette a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportján keresztül a Kiskunsági Nemzeti Természetvédelmi Őrszolgálatát, a helyi természetvédelmi őr pedig beszállította a Szegedi Vadasparkba további vizsgálatokra és gyógykezelésre. Veprik Róbert, a Vadaspark igazgatója arról tájékoztatta a nemzeti parkot, hogy a bagoly egészségi állapota kielégítő, a szárnya sérült. A röntgenvizsgálat traumás elváltozást nem mutatott ki, a vizsgálat alapján a sérülés oka áramütés volt. 7-10 nap múlva lehet arról biztosat mondani, szabadon engedhető lesz-e majd a bagoly.

(Fotó: Szegedi Vadaspark)

Az uráli bagoly hegyvidéki faj, nem véletlen hát, hogy ez az első adata Bács-Kiskun megyében, alföldi megtelepedése nem is várható. Baján feltehetően egy fiatal, kóborló példány járt. Impozáns megjelenése a macskabagolyra emlékeztet, de annál nagyobb. Hazánk második legnagyobb termetű bagolyfaja, csak az uhu előzi meg méretben. Testhossza 50-59 cm, szárnyfesztávolsága 110-125 cm, bár e jelentős méretek mellett testsúlya mindössze 1 kg körüli. Feje kerek, szemei feketék, arca világos szürkésbarna, csőre sárga vagy narancsszínű. Nincsenek tollfülei, mint az uhunak.

E szórványos költőfaj hazánkban elsősorban az öreg, odvas fákban bővelkedő középhegységi erdőkben fészkel (nálunk az Északi-középhegységben, azon belül is elsősorban a Zemplénben, Bükkben és a Mátrában), ahol odvas fák üregeiben költ. Állományát 160-280 párra becsülik a szakemberek, erősen függ az erdei rágcsálók gradációjától. Szívesen elfoglalja a kihelyezett költőodúkat, vagy egerészölyv, holló gallyfészkét. Fiókáit agresszíven védelmezi, ilyenkor nem ajánlatos a közelébe menni, mert még az emberre is rátámadhat. Március-május között, aki hegyvidéki öreg erdőben kirándul és bagolyfiókát talál a földön, jobban jár, ha minél előbb elmegy a helyszínről, elkerülve egy váratlan uráli bagolytámadást. Az uráli bagoly hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a működési területén rendszeresen gyűjti az adatokat a középfeszültségű vezetékeken történő madárpusztulásokról, melyeket az áramszolgáltató felé is továbbít, jelezve a különösen veszélyes, intézkedést igénylő szakaszokat. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. technológusai madárvédelem területén évek óta együttműködnek az Igazgatóságunk munkatársaival. A komplett szabadvezetéki szakaszok esetében nem kevés fejtörést és egyeztetést igényel a hatékony madárvédelmi megoldások kidolgozása és megvalósítása. Az elmúlt években több szakaszon is végeztek már madárbarát beavatkozásokat, ugyanakkor még sok vár átalakításra.

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. a közelmúltban jelentős összeggel, több millió forinttal támogatta a Szegedi Vadaspark vadállatmentő tevékenységét, melyet az intézmény röntgengép vásárlására fordított, ami nagy segítséget jelent a nemzeti parkokkal együttműködésben végzett madármentésben, amelyben nagy mértékben számíthatunk a lakosság segítségére is.

(Szegedi Vadaspark)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: