Régi torony új kilátásokkal – Kilátótorony épül Visegrádon

Új természetvédelmi kiállítás és kilátótorony épül Visegrádon. “A támogatásoknak köszönhetően olyan bemutatóhelyeket hozhatunk létre, ahol a látogatók minden ismeretet megszerezhetnek a nemzeti parkról és a Natura 2000 hálózatról, és ahol izgalmas túrákat kínálunk majd a bakancsos, kerékpáros és vízi túrázóknak” – olvasható a Cincér Újságban.

visegrad_latogatokozpont

Csipkerózsika-torony

Ha a Duna mentén Dömösről utazunk Visegrád felé, jobbra a hegyoldalban különös épület rejtőzik a fák és bokrok dzsungelében. Az útról nem látható, mert eltakarják a fák, megközelíteni pedig egy erdei parkolóból induló keskeny ösvényen lehet, gyalog. Évtizedekkel ezelőtt fontos szerepet szánhattak ennek az útnak, lábunk alatt szilárd burkolatot érzünk, oldalt egykori lámpatestek csonkjai meredeznek. Most azonban nehezen törünk előre, mert oldalról sűrűn behajlanak a juharfaágak, az iszalag- és szederindák. Végül elérünk egy fehér kőépületet, melynek ablaka nincs, csak egy nagy vasajtaja. Mozdítani nem lehet, de résnyire nyitva van, így be tudjuk préselni magunkat. Belül egy pénztárablak törött üvegekkel, kibelezett vizesblokkok, leszakadt ajtók, törmelék. Valamikor úgy rendezték be, hogy kirándulók tömegére számítottak. Az épület mögött összetört kőlépcső vezet a tetőre. Fent kilátóterasz, rajta omladozó, pagodaszerű fatorony, a kilátást gyomfaként felnőtt bálványfák, akácok akadályozzák. A kis kísértetkastélyt a Nagymaros és Visegrád közé tervezett vízlépcső munkálatainak kezdetekor építették, célja az volt, hogy az emberek innen nézhessék a gigantikus építkezést, majd később a dübörgő erőművet. Az Európai Unió támogatásával az épület a következő években megújult külsőt, izgalmas belsőt és új jelentést kap. Remélhetőleg a visegrádi kirándulások kedvelt célpontjává válik.

Duna-mozgalmak

Amikor a csehszlovákmagyar határra tervezett vízlépcső- rendszer építése megkezdődött, a Duna felső szakszán már számos erőmű sorakozott. Ezért is mind jobban erősödtek azok a hangok, amelyek azt követelték, hogy egyes szakaszok maradjanak természetes állapotukban, őrizzük meg a legszebb tájakat, legyen helye a szabályozatlan folyóhoz kötődő élővilágnak, kis lilének, partifecskének. A sorban az első tiltakozás a szőlőtermesztéséről híres, festői szépségű, alsó-ausztriai Wachaui-völgyszoroshoz kapcsolódott, ahova a 70-es évektől vízi erőmű építését tervezték. A helyiek ellenállása miatt 1983-ban lemondtak a beruházásról. A területnek 1994-ben az Európa Tanács Európa Diploma, az UNESCO 2000-ben pedig Világörökség címet adományozott. Egy évvel a wachaui döntés után, 1984 decemberében demonstráció-sorozat indult a Bécs alatt, Hainburgnál tervezett vízi erőmű megépítése ellen. A zöldek a hóval borított ártéren sátrakat állítottak fel és a fákhoz láncolva néztek szembe a rendőrökkel. A tiltakozások szellemi hátterét Konrad Lorenz Nobel-díjas ökológus adta, aki azt javasolta, hogy energiatermelés helyett az érintetlen dunai ártér védelmére alakítsanak ki itt egy új nemzeti parkot. A beruházás leállítását követően 1996-ban jött létre a Donau-Auen Nemzeti Park. A Dunakanyarba tervezett vízlépcső elleni tiltakozások összekapcsolódtak
a magyarországi rendszerváltozással. A Magyar Országgyűlés 1991 áprilisában döntött a Csehszlovák Szocialista Köztársasággal kötött államközi szerződés felmondásáról és ugyancsak áprilisban határozatot hozott a térségben egy új nemzeti park létrehozásáról. Ennek megvalósulása hosszú folyamat volt, tudományos kutatások, hatósági egyeztetések sora kellett hozzá. Végül 20 évvel ezelőtt, 1997 novemberében született meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

visegrad

A nemzeti park álma

A nemzeti parkokat látogató turisták számára a kiinduló pontot a látogatóközpontok jelentik, ahol képet kaphatnak a legfontosabb értékekről és ötleteket a túrákhoz. Bár az esztergomi Kökörcsin Erdei Iskola és a királyréti Hiúz Ház sok gyerekcsoportot fogad, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban eddig hiányoztak azok a bemutatóhelyek, amelyek a Dunakanyar legnagyobb turistaforgalmú pontjain adnának tájékoztatást a látogatóknak. Megvalósításukra reményt adott, hogy néhány éve a vagyonkezelésünkbe került Dömösön egy csodálatos ártéri gyümölcsöskert, ami ideális helyszínnek tűnt, majd később megkaptuk a fent említett Csipkerózsika-tornyot is. A támogatásoknak köszönhetően olyan bemutatóhelyeket hozhatunk létre, ahol a látogatók minden ismeretet megszerezhetnek a nemzeti parkról és a Natura 2000 hálózatról, és ahol izgalmas túrákat kínálunk majd a bakancsos, kerékpáros és vízi túrázóknak.

A torony újra életre kel

A fejlesztések befejeztével a tornyot a Dömösön épülő látogatóközpontból kenuval, bringával vagy Visegrádról gépkocsival lehet majd elérni. A gyomfáktól megtisztított hegyoldalon elénk tárul a légies épület, mely a fák közé éppen leszállt pillangóra hasonlít. A benőtt ösvény helyén kényelmes sétaúton felsétálva érjük el a bemutatóhelyet. Az épület alsó szintjét terméskő borítja, ajtaján belépve vetítőterem és mozgalmas kiállítás fogad. Korabeli filmek, fotók, híradórészletek mutatják be a lassan feledésbe merülő mozgalmakat, vitákat, amelyek a nemzeti park születéséhez vezettek. A tetőre kényelmes lépcsősor vezet fel, de a kerekes székesek vagy babakocsival érkezők is könnyen feljuthatnak az új rámpán. A kilátóteraszon egy könnyű faszerkezet védelmében feltárul a Duna és a visegrádi várhegy látképe. Egykori rajzok segítségével képet kaphatunk arról is, hogy milyen változásokat okozott volna az erőmű megvalósulása. A kilátást legkényelmesebben az itt található kávézóból élvezhetjük majd.

A projekt legfontosabb adatai

  • Cím: A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – I. ütem
  • Forrás: Versenyképes KözépMagyarország Operatív Program, VEKOP-4.2.1-15-2016-00006
  • Költségvetés: 95 000 000 Ft
  • Tervező: Építész Stúdió Kft.
  • A megvalósítás időtartama: 2018. január – 2019. március

A cikk a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Cincér című újságában jelent meg. A teljes újság ITT olvasható>>>

(Kézdy Pál, szakmai igazgatóhelyettes, DINPI)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: