Ezek Magyarország legkülönlegesebb állatparkjai!

Hazánk bővelkedik a különböző állat- és növényparkokban: a főváros szívében található kertben hét kontinens állatai tekinthetők meg 11 hektáron, míg a nyíregyházi parkban ötezer állat kapott otthont. Azonban az ország területén számos kisebb farm is található, ahol különlegesebbnél különlegesebb emlősök vagy épp madarak életébe tekinthetünk be. Az Erdeiprogramok.hu összeállítása most öt olyan helyszínt mutat be, ahova mindenképp érdemes ellátogatni akár a nyári szabadság idején.

Jon Hawkins / Northfoto

1.Petesmalmi Vidrapark

A Nyugat-Európából csaknem teljesen eltűnő faj hazánkban a Balaton és a Dráva közt húzódó területen lelhető fel. A Mike és Lábod között található vidraparkban közelebbről is szemügyre vehetik az állatbarátok a kisemlősöket a természetes vidrakotorékot hűen utánzó kifutókban. Az állatok pajkos játékának megfigyelése, viselkedésüknek megismerése nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is nagy élményt nyújt. A park távcsövén keresztül azonban nem csak a négylábúak figyelhetőek meg, hanem a környék vízi madarait is meg lehet csodálni, mint a cigányrécét vagy épp a barátposzátát. A tanösvényen haladva szem elé tárul a petesmalmi tórendszer és a nádszigetek. A park a vidrák mellett egyéb védett emlősök és madarak menhelyeként is szolgál.

Helyszín: Lábod, GPS koordináták: 46° 22,73’É, 17º 50,18’K
Nyitva tartás: minden nap 10.00-18.00 óra között
Elérhetőség: +36 (30) 474-2491, (A vidrapark honlapja ITT)
Jegyárak: felnőtt: 1.000 Ft, gyermek/diák/nyugdíjas: 500 Ft, családi (1 vagy 2 szülő és gyerek(ek) ): 2.000 Ft, támogató jegy: 2.000 Ft.

A petesmalmi Vidraparkban megcsodálhatjuk őket (Kép forrása: stvsz.com)

A petesmalmi Vidraparkban megcsodálhatjuk őket (Kép forrása: stvsz.com)

2. Éden Madárpark Rákóczifalván

Szolnoktól kb. 10 km-re található az ország egyik legérdekesebb madárparkja, ami ötven fajta különlegesebbnél különlegesebb tollas kétlábúnak ad otthont. A mini rezervátumban az egzotikus gerlék mellett, színpompás foglyok, fürjek és díszfácánok csodálhatóak meg. A Tajvanból, Kínából, Tibetből és egyéb egzotikus helyekről érkező szárnyasokat egész évben szemügyre vehetik a családok, csoportok. A program az óvodásoktól a nyugdíjasokig minden korcsoportnak különleges élményt nyújt.

Cím: 5085 Rákóczifalva, Vasvári Pál út 48.
Elérhetőség: 70/268-00-09, (a madárpark honlapja ITT)

Kéktorkú tragopán

Kéktorkú tragopán

3. Recski Struccfarm

Tudtad, hogy egy kifejlett strucckakas súlya eléri a 140 kg-ot és akár 70 évig is elélhet? A festői környezetben található farmon az Afrikában őshonos kéknyakú struccot tenyésztik, azonban a hosszú nyakú madár mellett a karámokban emuk, kacsák, tyúkok és papagájok is élnek. A farm tulajdonosai szeretettel invitálnak minden érdeklődőt: az egész terület bejárható, az állatokat meg lehet simogatni, etetni.

Helyszín: Recsk külterülete, GPS koordináták:  É 47° 56′ 1″, K 20° 6′ 31″
Nyitva tartás: minden nap 09.00 – 17.00
Belépőjegy: 200.-Ft/fő, iskolai csoportok a belépőből kedvezményt kapnak.
Elérhetőségek: Topolyai Tamás – 06/70 6119116 – struccfarmrecsk@gmail.com (A farm honlapja ITT)

(A strucc tojása kb. 25 tyúktojásnak felel meg Kép forrása: vendeghazam.hu)

(A strucc tojása kb. 25 tyúktojásnak felel meg Kép forrása: vendeghazam.hu)

4. Szarvasfarm Bőszénfán

Több mint 1200 gímszarvas, 300 dámvad és vaddisznó, 150 muflon képviseli a farm tenyészállományát. Az állatsimogatóban a hazai öt nagyvadfaj néhány példányát a látogatók meg is simogathatják. A Kaposvári Egyetem EC Vadgazdálkodási Tájközpontjában a nagyvadak mellett háziállatok tenyésztésével is foglalkoznak, mint a magyar szürke marha, rackajuh, ló vagy vizibivaly. A látogatótúrákon gyalogosan, lovaskocsival vagy akár traktorral is szemügyre vehetik az érdeklődők az állatokat.

Helyszín: Bőszénfa, külterület, GPS koordináták: 46° 14′ 21.0948″ N, 17° 51′ 5.994″ E
Elérhetőség: 82/570-519, 20/9776-289,  szarvas.boszenfa@ke.hu (A farm honlapja ITT)

(A farmon simogatásra is van lehetőség. Kép forrása: szarvasfarm.ke.hu)

(A farmon simogatásra is van lehetőség. Kép forrása: szarvasfarm.ke.hu)

5. Hortobágyi Madárpark és kórház

Az Alföldre utazóknak mindenképp érdemes ellátogatniuk a madárparkba, ahol a sérült tollasok megfelelő ellátásban részesülnek, biztonságos otthonra lelhetnek. A park honlapján megtudható, hogy a kórházban idén tíz lakott gólyafészek van, a tojásokból a napokban bújtak ki az első apróságok. A pünkösdi hosszú hétvégén különösen ajánljuk a látogatást, hiszen addigra akár negyven kis gólya is kikelhet.

Cím: 4071 Hortobágy, Petőfi tér 6.
Nyitva tartás: minden nap 09:00-19:00
Elérhetőség: 0630/5-356-484, okotele@t-online.hu, (A honlap ITT érhető el)
Jegyárak: felnőtt: 800 Ft, gyermek: 600 Ft, csoportos kedvezmény: 600 Ft/fő

(Kikeltek az első kis gólyák a parkban. Forrás: madarpark.hu)

(Kikeltek az első kis gólyák a parkban. Forrás: madarpark.hu)

(G.T. – Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: