Telefonmentes tábort szerveztek a somogyi erdőben

Idén tizedik alkalommal rendezte meg táborát a SEFAG Zrt. üzemeltetésében működő Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola. A nyári vakációzás egyik jó alternatívája az erdei iskola, melyben a gyerekek felügyelettel tanulhatnak meg bánni a vadonnal és egymással.

Jákliné Mihály Betta, a tábor szervezője minden évben más-más téma köré építi fel az erdőpedagógiai programjukat. Idén a pandémia miatt kialakult helyzetből kiindulva, a komfortzónánkból kilépve telefonmentes napokat tölthettek a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolában a 24 mindenre elszánt gyerekkel. 

“A természethez sosem lehetünk elég közel, pláne gyerekkorunkban. A látszólag szabad felfedezés mögött azonban jól tervezett pedagógiai program áll. Ez garantálja, hogy a gyerekek a korosztályuknak és a képességeiknek megfelelő témákkal foglalkozzanak, és ne csak jól érezzék magukat, hanem hasznos dolgokat is tanuljanak az erdőben töltött napok után” – írja a táborszervező.

Jákliné Mihály Betta egyetért azzal, hogy rohanó világban élünk, amikor mindenki a virtuális valóság áldozata lett, gyerek és felnőtt egyaránt. Ezen a helyzeten a pandémia csak rontott. A digitális oktatás során, a gyerekek csak a szobájukban tartózkodtak és a telefont, vagy a számítógépet „bűvölték”. Többek között emiatt is esett a választás a Telefon Mentes Tábor megszervezésére.

“Az erdőpedagógusoknak és kollégáinknak részben az is a feladatuk, ha egy gyerekcsoport érkezik a táborba, ezt a rohanó- és virtuális világot egy kicsit lelassítsák! Erre tökéletes helyszín az erdő, ahol sok esetben még térerő sincs, internet hozzáférés pedig végképp lehetetlen!”

Környezettudatos viselkedésre tanították a táborlakókat, bemutatták az erdőgazdálkodást és a vadgazdálkodást. Az iskolákban az elméleti anyagot tanulják a gyerekek, az erdei táborban a igyekeznek a tapasztalatszerzésre és az élményszerzésre összpontosítani! A gyerekek legjobban a friss levegőt és a természet közeliséget szeretik, azt hogy itt mozog a tananyag! Rengeteget játszottak, felfedezve tanultak és kirándultak gyalog és kerékpárral egyaránt.

Az erdei expedíció, a Vidrapark és a lábodi kirándulás tetszett a gyerekeknek a legjobban! Kézműves foglalkozás keretein belül gumiból karkötőket és láncokat készítettek és makraméztak. Az utolsó este a tábortűznél sokat énekeltek és értékelték a tábort.

Az egy hét alatt csapattá szerveződtek a gyerekek, új barátságok alakultak ki, illetve a kialakult barátságokat ápolták, azok, akik már hetedszer tértek vissza hozzánk! A pedagógusok kiléphettek egy kicsit a szigorú pedagógus szerepkörükből a nagyon jó csapatnak köszönhetően! Az már csak hab volt a tortán, hogy nem volt telefon a táborlakóknál, így maximálisan a természetre és egymásra tudtak figyelni!

(Sefag Zrt.)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: