Parlagi sas fiókák kaptak jeladót a Dévaványai-Ecsegi puszták területén

„A napokban öt parlagi sasra került műholdas jeladó a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén. A jeladókat fiókákra szereltük fel úgy, hogy egy fészekből csak egy fiókát választottunk, így a jelölt madarak öt különböző fészekből kerültek ki. A műholdas jeladók napelemesek, folyamatos tápellátásukat tehát a napenergia biztosítja” – tájékoztat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

Fotó: Janó Gizella, KMNPI

Fotó: Janó Gizella, KMNPI

A jelölés révén a kirepülést követően nyomon tudjuk követni a fiókák mozgását, pontos képet kaphatunk a fiatal, elsőéves madarak kóborlási útvonalairól és későbbi sorsukról is.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban az elmúlt időszakban minden évben került műholdas jeladó egy-két parlagi sas fiókára, de egyszerre ilyen nagy számban még nem történtek jelölések. A mostani akció az ausztriai Technisches Büro für Biologie Mag. Dr. Rainer Raab együttműködésében valósult meg.

A Kardoskúti Fehértó részterületen pedig további 16, kirepülés előtt álló parlagisas-fióka kapott egyedi azonosítást biztosító jelölőgyűrűt.

A gyűrűzést Horváth Márton, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület parlagisas-védelmi programjának vezetője végezte a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival együttműködve. Kilenc fészekaljban összesen 16 fióka kapott kétféle (számozott ornitológiai és színes betű-szám kombinációval ellátott) jelölőgyűrűt.

A Vásárhelyi-pusztán idén 14 parlagisas-pár rakott fészket. Tíz párnál lett eredményes a költés, összesen 22 fiókát nevelnek. A költési szezon sikerességét jelzi, hogy több fészekben is három fiókát etetnek a felnőtt madarak. A fiókák többsége július második felében repül ki a fészekből.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: