Kárpátaljai gyermekek táboroztak a Hármashegyi Erdei Iskolában

A Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye állami tulajdonú erdeit kezelő Nyírerdő Zrt. 2017. július 17. és 21. között egy kárpátaljai gyermekcsoportot látott vendégül. 19 gyermek és 2 kísérő érkezett Beregszászról és Beregújfaluból. A gyerekek a Debrecen Megyei Jogú Város tulajdonában levő – az erdőgazdaság által üzemeltetett – Hármashegyi Erdei Iskolában laktak.

2

Csütörtökön délelőtt a gyerekek Debrecenben, a Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolában interaktív foglalkozáson vettek részt. Erre az alkalomra a cívisvárosba érkezett Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Az elmúlt csaknem hét évben a kormány kifejezett szándéka az volt, hogy az erdőgazdaságok a közjóléti és társadalmi szerepvállalását erősítse. Azért vannak állami kézben a cégek, azért kezelik az állami erdőket, hogy az ott képződő eredmény egy részét a társadalom javára lehessen visszafordítani – jelentette ki a rendezvényen Ugron Ákos Gábor. Az idei évben 3 gyerekcsoportot fogadnak az erdészeti társaságok Erdélyből, és kettőt Kárpátaljáról. Reméljük, hogy egy életre szóló élmény lesz a gyerekeknek a mostani kikapcsolódás, de talán egy kis erdészeti szakma-szeretet is tudunk beléjük oltani – fogalmazott a helyettes államtitkár.

4

Juhász Lajos, a Nyírerdő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy az erdőgazdaságokat az állami erdők kezelésére hozták létre, de az elmúlt időszakban már karitatív kihívásoknak is meg kell felelniük. Ez egy nagyon hálás feladat. A Nyírerdő eddig is igyekezett jól együttműködni a határon túli szakmai szervezetekkel, most viszont a gyerekek fogadásával kiterjeszti a kapcsolatot az erdőgazdaság – mondta Juhász Lajos.

Debrecen városa képviseletében részt vett a programon Papp Viktor önkormányzati képviselő, a Fidesz frakcióvezető-helyettese is. Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy építő jellegű együttműködés van a város és az erdőgazdaság között. Emlékeztetett arra, hogy Debrecen is igyekszik segíteni a határontúliakat. A kárpátaljai Salánk óvodájának bővítését – az önkormányzat, a helyi vállalkozások és a Fidesz-frakció felajánlásaival, valamint a tavalyi Város Bálja bevételével – 32 millió forinttal segítették.

A kárpátaljai gyerekek számára a Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola munkatársai szerveztek programokat. Az öt nap során a diákok bejárták a Debreceni Erdőspusztát, ellátogattak a megyeszékhelyre, a Hortobágyra és Nyíregyházára is.

(Nyírerdő Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: