Új madárfaj – Szibériai szürkebegy megfigyelése Magyarországon

Még három hét sem telt el az új évből, máris újabbal bővült hazánk madárfajlistája azzal, hogy a Szentendrei-szigeten egy szibériai szürkebegyet sikerült megfigyelni. A dolog külön pikantériája, hogy a madárról készült fotók egy olyan közösségi oldalon bukkantak fel szerdán, mely a kezdő madarászok fajhatározását hivatott segíteni.

Magyarország legújabb madárfaja, a szibériai szürkebegy (Fotó: Orbán Zoltán).

Magyarország legújabb madárfaja, a szibériai szürkebegy (Fotó: Orbán Zoltán).

A szürkebegyek veréb méretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben mozgó madarak. Rejtő mintás tollazatuk és bujkáló életmódjuk miatt meglehetősen nehezen megfigyelhetőek.

A szibériai szürkebegy elterjedési területének nyugati széle Európa és Ázsia határára, az Ural-hegység térségére esik. A faj telelőterülete Közép-Kínától Japánig terjed, de kóborló példányai gyakran előkerülnek Alaszkában és az USA-ban is. Európai előfordulása ritka, 2015-ig csak 32 megfigyelési adata volt, ezek több mint fele Svédországban és Finnországban. Kontinensünk középső és déli országaiban csak néhány alkalommal került elő a XIX. század óta.

(Fotó: Orbán Zoltán)

(Fotó: Orbán Zoltán)

A tavalyi ősz azonban a madár eddig nem látott nagyságrendű “invázióját” hozta Európa északabbi térségeinek 12 országban, ahol 212 példány került távcső elé 2016. október 4–november 6. között. A hazai madarász közösség tagjai ezt látva fokozottan figyelték a szürkebegyes élőhelyeket, de egyet se találtak. Ezért azok a madármegfigyelők, aki szerették volna beírni a madarat a fajlistájukra, kénytelenek volt északra utazni.

Éppen ezért keltett nagy megdöbbenést a sokak által égre-földre keresett madár fotóinak feltűnése a közösségi oldalon. A megfigyelési hely pontos GPS koordinátáinak ismeretében tegnap hajnalban mintegy hatvan, az ország egész területéről összesereglett madármegfigyelő látott neki az új madárfaj visszakeresésének, melynek eredményeként ismét szem elé került a szürkebegy.

(MME)

Kapcsolódó cikkek:
A kemény fagyok ellenére miért kevesebb a madár az etetőkön?
Új fajt hozott az új év a Kis-Balatonra: hód érkezett a Zalához
Nem csak a jég, az élet is zajlik a Dunán

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: