Nászruhába öltöztek a túzokkakasok

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén élő túzokkakasok már nászruhába öltöztek, készülődnek a március végén, április elején kezdődő dürgésre.

Fotó: Czifrák Gábor, KMNPI

A túzokkakasok minden évben kétszer vedlenek, míg a tojók csak egyszer. A kakasok téli, részleges vedlése a nászidőszakkal, az úgynevezett túzokdürgéssel függ össze. Gondosan felkészülnek, megszépülnek erre az időszakra, hogy magukhoz csábítsák a tojókat. Már decemberben kihullajtják szürke nyaktollaikat és helyettük díszes, vörös tollakat növesztenek. Sőt, még tetszetős bajusztollakat is növesztenek.

A dürgési és a párzási időszak végeztével a kakasok levetik nászruhájukat, elhullajtják bajusztollaikat és díszes nyaktollaikat, s a tojókkal együtt teljes vedlésen esnek át.

Fotó: Czifrák Gábor, KMNPI

Érdekesség, hogy a túzokok alsó tollazatának tövét rózsaszín, tollpúder-szerű képződmény (profin-származék) borítja, ami napfény hatására szürke színűre változik. Sok más madárfajjal ellentétben a túzok nem rendelkezik fartőmiriggyel, amivel zsírozhatná, s ezáltal vízhatlanná tehetné tollait. Ő más módszert alkalmaz: folyamatosan tollászkodik, s az apró kis szaruk szétropogtatásával képződő „púderrel” keni be tollazatát, ettől lesz vízhatlan.

(KMNPI)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: