Az Országos Kéktúra egyik bakonyi gyöngyszeme: Római-fürdő Bakonynánán (+KÉPEK)

bakonynana_romai_furdo_18Hazánk egyik legszebb, legváltozatosabb területe a Bakony, így nem véletlen, hogy a bakancsos turisták kedvelt kirándulóhelyei közé tartozik. A Zirchez közeli Bakonynána ennek a csodálatos vidéknek az ékszerdoboza, méghozzá az év minden időszakában. A tél bármely hazai erdőben feledhetetlen, tavasszal a természet újjászületésében gyönyörködhetünk, nyáron akár a balatoni nyaralásunkat is kiegészíthetjük egy-egy túrával, főleg, ha hűvösebb az idő. Az ősz pedig a legcsodálatosabb színkavalkáddal vár bennünket a Gaja-patak mentén, amikor a sárga levelek mindent elborítanak.

KÉPGALÉRIA A BAKONYNÁNAI RÓMAI-FÜRDŐRŐL >>>

A nagyjából ezer fős Bakonynána határában autónkat is le tudjuk tenni, viszonylag nagy terület áll rendelkezésre, így rögtön az erdő széléről indulhatunk a rövid, kb. 2 kilométeres kirándulásra Jásd irányába. Jelentős szintkülönbséggel nem kell számolni, a turistaút kiválóan járható, amely nem véletlen, hiszen a Római-fürdő az Országos Kéktúra része.

bakonynana_romai_furdo_1

Október végén a kirándulókat a túra során végig a színpompás közönséges kecskerágó kíséri hol sárga, hol rózsaszín leveleivel, jellegzetes, lecsüngő bogyóival.

bakonynana_romai_furdo_34

Utunkat először egy, a település irányából csordogáló, kisebb patak keresztezi a ma már vendégházként működő Prém-malom mellett. Efelett egy fahídon kelhetünk át, majd a Gaja-patak mentén haladunk tovább. A helyiek szerint ez a szakasz hóolvadás idején a legszebb, hiszen a vízfolyás bővizűsége még csodálatosabbá varázsolja a környéket.

bakonynana_romai_furdo_4

Közeledve a Római-fürdőhöz, a bal oldalon bükkfák magasodnak, melyek gyökérzete impozáns látványt nyújt. Ezt követően jutunk el az egyetlen útelágazásig, amely esetleg letéríthet az útról. Itt egyenesen kell tovább haladni, néhány lépés után fel is tűnik az első kék jelzés.

bakonynana_romai_furdo_11

Egy néhány száz méteres szűkebb szakasz után aztán megpillantjuk a Római-fürdő pihenőhelyet, ahol fedett beállók és asztalok várják a megpihenni vágyókat.

bakonynana_romai_furdo_13

A pihenő területén találunk egy faragott oszlopot is, amellyel azoknak a munkásoknak, erdészeknek állítottak emléket, akik az erdőért áldozták életüket. Érdemes itt néhány percig eltűnődni azon, hogy milyen kemény és veszélyes munkát végeznek azok az emberek, akik biztonságossá teszik a turistautakat, akik tűzifát állítanak elő, vagy bútornak való anyagot termelnek ki az erdőből, mindezt fenntartható módon…

bakonynana_romai_furdo_29

Nagyjából 200 métert kell tovább sétálnunk, hogy megtekinthessük a Római-fürdőt, amely egy gyönyörű szurdok. A Gaja-patak itt vágott magának utat az évezredek alatt, vízesése méltán a környék egyik legnépszerűbb látványossága. Ráadásul a közelben, a sziklák déli oldalában megtekinthetjük a a Savanyú Jóska-barlangot is a maga 12 m hosszú, 2 m magas járatával. Ha pedig még 1 kilométert megteszünk, eljutunk a Palotai-Bakony egyik leginkább bővizű forrásához, a Vadalmás forráshoz.

bakonynana_romai_furdo_18

A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. által felállított ismertető tábla szerint a Bakony egyik legromantikusabb kirándulóhelye a bakonynánai Római-fürdő. Hogy tényleg az-e, azt mindenki döntse el maga. Az Erdeiprogramok.hu csak ajánlani tudja, hogy látogasson el erre a csodálatos erdei helyre. Sok megállással, nézelődéssel 3-4 óra bőven elég, hogy megtekintsük a Római-fürdőt. Megéri!

Kapcsolódó cikkeink:
KÉPGALÉRIA – Római-fürdő – Bakonynána, Bakony
KÉPGALÉRIA – Csengő-tetői kilátó – Olaszfalu, Bakony

Új turistaház nyitotta meg kapuját a Kelet-Bakonyban (+KÉPEK)
Bakonyerdő: Október 20. után nyílik meg a tihanyi kilátó, és ingyenes lesz a látogatása!
Pannon Csillagda – A Marsról szóló 3D film is várja a látogatókat az új médiateremben

(Gribek DánielErdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: