Virágzik az indiai lótusz a szegedi füvészkertben

indiai-lotusNyílik az indiai lótusz a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) füvészkertjében, a különleges virágokat keleti hangulatot hozó programokkal köszöntik a hétvégén – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az indiai lótuszok (Nelumbo nucifera) a botanikus kert büszkeségei, Közép-Európa legnagyobb állománya található az arborétum egyik tavában. A zöld levelek és a több száz, hatalmas rózsaszín virág szinte beborítják a vízfelületet, de már láthatók a később beérő makkokat tartalmazó zuhanyrózsa- vagy darázsfészek-formájú terméscsoportok is.

A színpompás virágokat a látogatók – kedvező időjárás esetén – egészen szeptember elejéig megcsodálhatják.

Az állomány csaknem egyidős a botanikus kerttel, az első növények az alapítás után néhány esztendővel, 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay-kastély tavából kerültek Szegedre.

A legenda szerint a Buddhának életet adó növény őshazája Délkelet-Ázsia és Ausztrália, ahol szinte minden részét hasznosítják. A virágok a templomokat díszítik, a víz alatt, az iszapban található szárakat rántva fogyasztják, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják.

Az SZTE Füvészkertjében az indiai lótusz csúcsvirágzásához igazítva kilencedik alkalommal szervezik meg a Lótusz Napokat. Szombaton és vasárnap a 17,5 hektáros park növényritkaságai között barangolók számára zenével, tánccal, ízekkel és illatokkal idézik meg a kelet varázsát.

indiai-lotus

Tartanak tradicionális indiai táncbemutatót, hangfürdőt, meditációs koncertet és az érdeklődők a “lótusztúrán” ismerhetik meg Ázsia növényvilágát. Jóga- és harcművészeti bemutatókkal, masszázzsal, henna- és arcfestéssel, kézműves vásárral is várják a látogatókat.

A keleti kultúra lelki feszültségoldó módszereiről is rendeznek előadásokat, ezen a hétvégén bárki megtapasztalhatja ezek jótékony hatását. A vendégek bepillantást nyerhetnek a koreai és kínai teázási szokásokba és elsajátíthatják az origami alapjait is.

 

(delmagyar.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: