Csontritkulás – hogyan lehet megelőzni?

A csontritkulás olyan állapot, amely különösen az idősebb emberek körében fordul elő, amikor a csontsűrűség csökken. Az már ismert, hogy 30 éves korunktól kezdődően csökken a csonttömegünk, 45 éves kor után azonban jelentősen felgyorsul, amit az ösztrogén és tesztoszteron alacsonyabb mennyisége határoz meg. A dolgok 60 éves kor körül pedig rosszabbra fordulnak.

Mit tehetünk csontritkulás ellen?

A csontritkulás a csontok ásványianyag-tömegének elvesztésében áll, vagyis a csontok törékenyebbé válnak, és jobban ki vannak téve a traumáknak és töréseknek. A csontsűrűség nagyon fontos, hogy megtudjuk, mennyire súlyos ez az állapot, aminek konzervatív gyógyításában a gyógytorna Győr terapeutái felkészülten várják az érintetteket a fájdalom csökkentése és a testtartás javítása érdekében.

A csontritkulás lehetséges okai

Amikor csontritkulásról beszélünk, főleg a nőkre gondolunk, valójában a férfiaknál is könnyen kialakulhat. Számos tényező határozza meg, kezdve a genetikától, bizonyos endokrin állapotoktól és még az életmódtól is.

  • Genetikai tényezők – ha az egyik szülőben csontritkulás alakult ki, vagy kisebb balesetek következtében számos csonttörést szenvedett, akkor ennek az állapotnak az esélye még nagyobb.
  • Életmód – egy másik elem, amely meghatározza a csontritkulás előfordulását. Az alkoholfogyasztás, a kalcium- és D-vitamin szegény diéták, de a testmozgás hiánya is okozhatja megjelenését.

5 gyógymód a csontritkulás megelőzésére

A csontritkulás nem olyan állapot, amiről tudomásunk van, mert általában nem fáj, csak komoly törésveszélyt jelent. A csípőtáji törés komoly probléma lehet, mert a beteg immobilizálásával, de jelentős szövődményekkel is járhat, ami nagymértékben befolyásolja az életmódot.

Éppen ezért, hogy ne kerülj ide, jó néhány javaslatot szem előtt kell tartanod:

1. Élj aktív életet!

A testmozgás jó gyógymód az erősebb csontokhoz. Javasolt a gyakorlatok elvégzése gyógytornász segítségével, de más mozgásformák is szóba jöhetnek, mint a tánc, úszás, gyaloglás. Mindez egészségesebbé teszi csontjaidat, viszont eleinte jó elkerülni a kocogást, a nagy súllyal végzett gyakorlatokat, mivel ez nyomást gyakorol az ízületekre.

2. Csökkentsd a sóbevitelt!

Bár a csontritkulás és a sófogyasztás közötti összefüggés nem nagyon ismert, a valóságban a határérték feletti nátriumbevitel csontvesztést okozhat. A kalcium könnyebben ürül ki vizelettel és az izzadsággal, így a dolgok még rosszabbra fordulhatnak.

3. Kerüld a szénsavas italokat!

Egyes orvosok azon a véleményen vannak, hogy a szénsavas italok elvékonyíthatják a csontokat, és ezáltal hajlamosak lehetnek a törésekre. Ennek az elméletnek a bizonyítására azonban nincsenek pontos adatok, sőt egyes szakemberek úgy vélik, hogy a savas italok fogyasztása csökkenti a tejfogyasztást, és ezáltal a kalcium bevitelt.

4. Koffein, csak kis mennyiségben!

Minél több koffeint tartalmazó terméket fogyasztasz, annál kevésbé szívódik fel a kalcium a szervezetedben. A koffein fogyasztása mértékkel javasolt, a napi 300 milligramm az ideális mennyiség.

5. Hagyd abba a dohányzást!

Minden dohányosnál nagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata. A dohányzás megnehezítheti a törések gyógyulását, és a szervezet azon képességét, hogy növelje a csontsűrűséget.

Bár a csontritkulás kockázata a kor előrehaladtával egyre nagyobb, az egészséges életmód és a fizikai gyakorlatok segítenek megerősíteni a csontritkulás által érintett csontokat. Ezenkívül a fizioterápiás programok segítenek minimalizálni egy adott csont törésének kockázatát, hozzájárulva az egyensúly, az állóképesség és a jobb izomerő megőrzéséhez.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: