Túrázás térdprotézissel: ezekre figyeljünk, mielőtt elindulnánk

A túrázás szerelmesei az év minden szakaszában szeretik felfedezni a természet rejtett szépségeit. Nyáron a fák lombja alatt vagy a vízparton tett kirándulások igazi felüdülést nyújtanak a városok betonrengetegeiből kiszabadulók számára. Azonban ahhoz, hogy a túrázás valóban kellemes időtöltés maradjon érdemes odafigyelni néhány dologra, főleg ha az ember ízületi problémákkal küzd!

Mire figyeljünk nyári kirándulás során?

A hőség akkor is megterhelő, ha nem végzünk megerőltető fizikai tevékenységet. A túrázás során viszont fokozottabban ki vagyunk téve a melegnek és hatásainak. Gondoljunk csak bele: a mozgás során túlhevülhetünk, a fokozott verejtékezés miatt pedig sok vizet veszít a szervezetünk. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen igyunk vizet, ahol lehet, töltsük fel vizespalackunkat! A nap káros hatása ellen is védekeznünk kell, ha olyan tisztásra, nyílt terepre érünk, ahol tűző napon kell folytatjuk az utunkat. Viseljünk kalapot, napellenzős sapkát, bőrünket pedig védjük naptejjel!

Megkeseríthetik a kikapcsolódásunkat a vérszívó rovarok, a szúnyogok és a kullancsok is. Kaphatóak különböző rovarriasztó spray-k, de készíthetünk magunk is permetet teafa- és citromfaolaj keverékéből. Legyen nálunk csipesz, ha kullancs eltávolítására kerülne a sor!

A megfelelő öltözet nemcsak a szúrós növények, ágak ellen védhet meg, hanem az UV-sugárzás és rovarok ellen is hatásos. Viseljünk jól szellőző, hosszú ujjú felsőt és nadrágot! Az egésznapos gyaloglás során pedig a jól bejáratott, kényelmes túracipő is elengedhetetlen. Időről-időre pedig tartsunk pihenőt, főleg ha ízületi problémáink is vannak!

Túrázás térdprotézissel

A testmozgás az egészséges életmód része, továbbá hozzájárul az ízületek normál működéséhez is. Ha sérülés vagy ízületi kopás miatt térdprotézissel kell élnünk, akkor sem kell lemondanunk a sportolás vagy a természetjárás örömeiről. A modern eljárásoknak köszönhetően térdprotézissel is élhetünk teljes életet. Természetesen a műtét után nem terhelhetjük azonnal térdünket. A rehabilitáció során a gyógytorna segíthet újra megerősíteni a térdünk izmait. Várjuk meg, amíg teljesen felépülünk és az orvos megengedi a térdprotézissel történő sportolást és túrázást!

Ezután fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat a terheléshez, ne vágjunk bele azonnal egy hosszabb túrába! Először tegyünk nagy sétákat egy közeli parkban és eleinte vigyünk magunkkal valamilyen járást segítő eszközt, például mankót, járókeretet vagy botot. Ha úgy érezzük, már jól bírjuk a mozgást és kellően megerősödtünk, tervezhetünk komolyabb kirándulásokat is, megfelelő felkészüléssel nekivághatunk a természetnek. Válasszunk kisebb szintemelkedéssel járó, rövidebb útvonalakat!

A megfelelő felszerelés és viselet mellett jó szolgálatot tehet egy túrabot is. Segíthet tehermentesíteni a térd és a láb ízületeit. Félóránként iktassunk be pihenőt, üljünk le és nyújtóztassuk ki lábainkat! Kerüljük a nehéz hátizsák cipelését, hiszen ez tovább terheli ízületeinket. A legjobb, ha megkérjük családtagjainkat, hogy vállalják át felszerelésünk szállítását helyettünk. A biztonság kedvért természetesen legyen nálunk hatékony fájdalomcsillapító, ha mégis megerőltetnénk a térdizületeket.

Kerüljük el a bajt!

Az ízületeink egészségének megőrzése érdekében számos dolgot tehetünk. Ha kellően odafigyelünk, akkor csökkenthetjük az ízületek kopását és a sérülésveszélyt, ezáltal pedig a térdprotézis beültetésének szükségességét is. A rendszeres, de nem túlzottan megterhelő mozgás fokozza az ízületek vérkeringését, tápanyagellátását. Sportolás vagy túrázás előtt minden esetben végezzünk bemelegítést, ez segít elkerülni a húzódásokat. Használjunk könyök- és térdvédőket a balesetek elkerülése érdekében. Fájdalom vagy sérülés esetén pedig azonnal keressünk fel szakorvost, így elkerülhetjük a tünetek súlyosbodását.

Az egészséges táplálkozás szintén elősegíti az ízületeink védelmét. Kollagéntartalmú táplálék kiegészítők fogyasztásával például támogathatjuk ízületeink regenerálódását. Csontjaink egészségét kalciumban gazdag étrenddel segíthetjük, tehát tejtermékek, sajtok fogyasztásával. Emellett a magnézium, a K- és D-vitaminok is hozzájárulnak az ép csontozat fenntartásához.

Törekednünk kell arra, hogy a lehető leghosszabb ideig megőrizzük saját ízületeink egészségét. Azonban ha térdprotézis beültetésére kerül a sor, akkor sem kell lemondanunk a mozgás öröméről, legyen szó sportról vagy túrázásról.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: