A túrázás előnyei a profi sportolók számára

A túrázásnak számtalan előnye van mindenki számára. Többek között remek módja annak, hogy kimozdulj a szabadba, átmozgasd a tested, és új helyeket fedezz fel. A túrázás számos fizikai és mentális egészségügyi előnye miatt az egyik legjobb edzés mind a tested, mind az elméd számára. Sokan kizárólag szabadidős sportként tekintenek rá, azonban akár egy profi sportoló életében is helyet kaphat. Sok sportoló rendszeresen bejár az edzőterembe, hogy kiegészítse a rendszeres sportedzéseket, azonban nem olyan sokan járnak rendszeresen túrázni.

Pedig a túrázásnak számos olyan előnye van, amelyek valóban segíthetnek a teljesítményed javításában. A lényeg az, hogy előzetesen rendesen készülj fel a túrázásra, és gondoskodj arról is, hogy legyen megfelelő minőségű snack és innivaló nálad. Sőt, akár arra is érdemes felkészülni, hogy a pihenők alatt mivel foglalod el magad. Ezek a rövid szünetek megfelelőek lehetnek akár néhány fotó elkészítésére, vagy éppen egy-egy sportfogadás megjátszásra. De nézzük is meg, hogy milyen előnyei lehetnek a túrázásnak a rendszeresen sportolók számára:

Javítja a keringési és légzőszervi rendszert

Köztudott, hogy a túrázás javítja a szív- és érrendszeri egészséget. A rendszeres túrázás a burkolatlan ösvényeken csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint nagyobb állóképességet és tüdőkapacitást eredménye. Emellett segít a szervezetnek hatékonyabbá válni a szén-dioxid eltávolításában és az oxigén felvételében, ami nagyon fontos, ha el akarod kerülni a fáradtságot. A túrázás természetéből adódóan következetes, néhány órán át tartó edzés, ezért javítja az erőnlétedet és az állóképességedet, amely más sportok esetében is nagyon fontos.

Javítja az izmok és a csontok fittségét

A túrázás a test szinte minden izmát igénybe veszi valamilyen ponton. Nemcsak a szívedet edzi, hanem a lábadat, a fenekedet és a törzsizmaidat is tonizálja. Az éles emelkedők és a durva terep beépítése az útvonaladba segít megdolgoztatni azokat az izmokat, amelyeket nem használsz sokat. Ez nagyon előnyös lehet egy sportoló számára, mivel az egy sportághoz való ragaszkodás gyakran azt eredményezheti, hogy egyes izomcsoportok erősödnek, míg mások gyengülnek, ami megterhelheti az ízületeket és a gerincet.

Az izmok erősítése mellett a túrázás az egyik legjobb edzés a csontok erősítésére is. Kutatások szerint a súlyzós gyakorlatok, amelyeknél a gravitációval szemben kell dolgoznod, kiválóan hatnak a csontok egészségére. Ennek oka, hogy a csont, akárcsak az izom, élő szövet, amely a testmozgással erősödik, így az olyan edzések, mint a túrázás, a gyaloglás és a kocogás segítenek növelni a csontsűrűséget, az erőt és az általános csonttömeget.

Stresszoldás

A túrázás lehetőséget ad arra, hogy kikapcsolódjunk a mindennapok rohanó rutinjából. Tanulmányok kimutatták, hogy a túrázás nemcsak endorfint szabadít fel, hanem enyhíti a stresszt és a depressziót is, amelyek mindkettő nagyon káros lehet a sportolói karrierre. Ne félj kikapcsolni a telefonod, koncentrálj kizárólag a túra szépségére, és ne gondolj a mindennapi stresszre. Nemcsak a mentális egészséged fog javulni, hanem a fizikai teljesítményed is.

Az egyensúly javítása

Ha valaha is szeretted volna javítani az egyensúlyodat, akkor a túrázás erre remek alkalom. Mivel a túrázás számos izomcsoport használatát igényli, elősegíti a nagyobb általános erőnlétet és stabilitást. Konkrétan a túrázás igénybe veszi és erősíti a csípődet és a törzsedet, amelyek az egyenetlen terepen való biztos lábtartásért dolgoznak. Nem minden túraútvonal teszi azonban egyformán próbára az egyensúlyt. Ahogy a túrázási képességeid fejlődnek, próbáld ki a meredekebb emelkedőket vagy egyenetlenebb terepviszonyokat.

Az egyensúlyérzék javítása az általános életminőséged javára válhat. Az életkor előrehaladtával ez egyre fontosabbá válik, mivel a jó egyensúlyérzék segít csökkenteni az esésekből eredő sérülések kockázatát.

Kereszt tréning a rendszeres sportágad mellé

A túrázás kihívást jelent mind az elmének, mind a testnek, miközben izomcsoportokon átívelő erőt épít, ami remek cross-tréning tevékenységgé teszi. A keresztedzés a fő sportágtól eltérő sportágak űzésére utal az általános teljesítmény javítása céljából. A sportszakértők szerint az egyik legjobb módja annak, hogy fittek legyünk, ha a testet új kihívásoknak tesszük ki.

A túrázás rendkívül népszerű keresztedzés, és több profi sportoló is esküszik a fizikai és mentális előnyeire. De még ha nem is vagy versenysportoló, a túrázás az izmok és csontok erősítésére, a szív egészségének és egyensúlyának javítására, valamint az állóképesség fejlesztésére való képessége miatt hatékony módja annak, hogy felkészülj bármilyen fizikai tevékenységre, amit az élet az utadba sodor.

Fejleszti az állóképességet

A túrázás viszonylag alacsony intenzitású edzés más kardióformákhoz, például a futáshoz képest. Az edzés nem egészen könnyű, de még mindig megerőltető alatt van, és közel sem intenzív. Ha hosszabb ideig az ehhez szükséges zónán belül tartod a pulzusszámot, a tested hatékonyan építi aerob bázisát, ami növeli az állóképességedet. Ehhez a fajta terheléshez természetesen hozzá kell szökni. Éppen ezért érdemes könnyebb túrázásokkal kezdeni, majd fokozatosan nehezíteni, például a táv emelésével, vagy éppen az útvonal nehézségének a megfelelő megválasztásával.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: