Kirándulás és darazsak: ezeket tartsd be, hogy elkerüld a kellemetlenségeket

Testnek és léleknek egyaránt jót tesz, ha az ember minél többet tartózkodik a természetben, jó levegőn. A túrázás megmozgat minden izmot, fejleszti az állóképességet, a kitartást, hiszen egy-egy magasabb hegy megmászása bizony igénybe veszi mindhármat. Lehet kirándulni egyedül, barátokkal, családdal, párban. A túrázáshoz hozzátartozik valamilyen étkezés is, amit legtöbbször a szabadban teszünk meg. Az útra vitt üdítők és finom szendvicsek azonban nemcsak nekünk ízlenek, hanem az állatoknak, rovaroknak is. Alább arra adunk néhány tippet, hogyan lehet elkerülni a darazsak rohamát a természetben.

1.   Kerüld a cukros üdítőket, már csak az egészséged miatt is!

Ha belegondolsz abba, hogy a darázscsapdák elsőszámú csalétke nem más, mint valamilyen cukros üdítő vagy sör, akkor könnyen belátható, hogy ilyesmivel készülni a kirándulásra nagy öngól. A legjobb, ha vízzel szerelkezel fel, hiszen az oltja leginkább a szomjat, valamint pótlásként is kitűnő a mozgás közbeni izzadás ellensúlyozására. A víz mellett szóba jöhet még valamilyen tea, lehetőleg cukor vagy méz nélkül.

Egy átlagos napon is ajánlott a napi 1,5 liter víz elfogyasztása, hát még olyankor, amikor a testet intenzívebb mozgásnak teszed ki. Vigyél magaddal megfelelő mennyiségű folyadékot vagy tervezz olyan helyen megállót, ahol biztonságos forrásból vételezhetsz vizet magadnak. A forrásokkal óvatosan kell bánni, hisz nem biztos, hogy mindből iható víz folyik. A kirándulás előtt tájékozódj erről a helyi szerveknél! Elég csúnya gyomorrontást is össze lehet szedni, ha fertőzött vizet iszol véletlenül. 

2.   Nem biztos, hogy a fánk és a kakaós csiga a legjobb választás!

Ha az üdítőkből nem javasoltuk a cukrosat, akkor természetesen így fogunk tenni az étel kapcsán is. Minél édesebb, vaníliásabb, csokisabb valami, annál biztosabb, hogy vonzani fogja a rovarokat. Jobban jársz valamilyen sajtos-salátás szendviccsel, lehetőleg húsféle nélkül. Annál is inkább, hogy a nagy melegben meg ne romoljon benne a felvágott. Szalámival még lehet próbálkozni, bár a darazsak a húsokat sem vetik meg, egy erős illatú szalámi vagy kolbász is csalogató lehet a számukra.

A nálunk honos darázsfajok közül a legtöbb mindenevő, rászállnak dögökre, rothadó gyümölcsökre, bármire, ezért nem könnyű őket távoltartani. Miután elfogyasztottad a kis ebédet, gondosan csomagold el a maradékot, hogy az illata ne csábítsa a darazsakat. Ha a hulladéktól kuka híján nem tudsz megszabadulni, akkor vidd magaddal szintén jól elcsomagolva.Ha forrás közelében telepedsz le enni, akkor étkezés után moss kezet és szájat, így nem kened össze magad és a táskádat.

Kirándulásra, túrára a legtöbben viszünk magunkkal valamilyen gyümölcsöt, hiszen könnyű elfogyasztani, és például az alma esetében még szemét sem marad utána (a csutka bátran eldobható szemben a banánhéjjal). Lédúsabb gyümölcsök fogyasztása esetén szintén ajánljuk a kézmosást, hiszen a gyümölcsökre szívesen rámozdulnak a darazsak.

3.   Ha tűzrakóhely közelében esztek, gyújts tüzet, persze csak ha nincs épp tűzgyújtási tilalom!

Nemcsak az esti szúnyoghadjáratot, hanem a csípő rovarokat is távol lehet tartani egy kis füsttel. Ha épp nincs tűzgyújtási tilalom, és meg tudtok állni egy tűzrakóhelynél, akkor érdemes egy kis tábortüzet rakni. Ha hosszabb időt terveztek itt tölteni, még egy kis szalonnasütés is beleférhet. A füstöt nem komálják a darazsak, így nyugodtabban ehettek.

A tűzgyújtásnak viszont szigorú szabályai vannak, amiket minden túrázónak be kell tartania, főleg manapság, amikor erdőtüzek hírétől hangosak a hírportálok. Kirándulás előtt érdeklődj az erdészetnél, hogy szabad-e tüzet rakni. Ha igen, akkor az alábbi pontokra figyelj:

  • Még a kövekkel körberakott, kialakított tűzrakóhely környékét is meg kell tisztítani minden olyan dologtól, ami lángra kaphat. Ilyenek a levelek, kisebb faágak egyéb hulladékok.
  • A tüzet sose hagyd felügyelet nélkül, valaki mindig legyen mellette! Így könnyen észre lehet venni, ha egy-egy parázs kipattan a tűzből, és idejében eloltható.
  • Már a tűzgyújtás elején készíts oda magadnak olyan eszközöket, amikkel könnyen elolthatod a tüzet. Erre jó lehet egy vödör víz vagy esetleg homok is.
  • Indulás előtt gondosan oltsd el a tüzet, várd meg, amíg teljesen kialszik. Érdemes a parazsat kicsit széthúzkodni, így láthatod, ha esetleg még izzik valahol mélyebben a hamu alatt.
  • A teljes oltás után a biztonság kedvéért még homokkal is leszórhatod a hamvakat.

A fenti tippek betartásával valódi aktív pihenésben lehet részed a természetben, mindenféle zavaró körülmény nélkül. Az esetleges balesetekre is fel lehet készülni. Kiránduláshoz érdemes vinni egy alap elsősegélycsomagot, amiben fásli, sebtapasz, fertőtlenítő, darázscsípés esetére valami enyhítő kenőcs mind helyet kaphat. Ha valaki allergiás a darázscsípésre, akkor az allergia elleni szer mindenképpen legyen nála.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: