Téli álomból ébredő peléket találtak a Sátorkőpusztai-barlangban (+Képek)

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület tagjai rendszeresen végeznek feltárásokat a Sátorkőpusztai-barlangban. Az elmúlt időszakban találtak például cseppkőbarlangokat idéző oszlopokat jégből és ritka denevérfajokat is. Most pedig nagy peléket – írja a kemma.hu.

319637_0309pele

Lieber Tamás egyesületi elnök a lapnak elmondta, hogy a denevérek bizonyos fajairól (például patkós és közönséges denevérek) eddig is tudták, hogy barlangokban töltik a téli álom idejét, hiszen azt többnyire jól látható helyen teszik, gyakran a látogatók feje felett függeszkednek, olykor a barlangok számunkra hidegnek tűnő 7–10 Celsius-fokos bejárati zónájában.

– Velük, és más, szintén látható helyen telelő alacsonyabb rendű élőlényekkel, például rovarokkal, pókokkal ellentétben a szintén sziklaodúkat, barlangokat felkereső nagy pele elrejtőzik a kíváncsi szemek elől. Így történhetett, hogy a Sátorkőpusztai-barlangban végzett feltáró kutatás során, 35 méterrel a felszín alatt, a nagyterem agyagos talajában, körülbelül 30 centiméteres mélységben két, téli álmot alvó pelére akadtunk. Nem számítottunk rájuk, így csak a szerencsés véletlenen múlt, hogy csákánnyal, ásóval nem sértettük meg őket – árulta el Lieber Tamás, hozzátéve, hogy a nagy pele előszeretettel él barlangokban, az áprilistól októberig tartó időszakban a bejárati szakaszban aktív, de akkor is csak éjszaka.

319638_0309pele2

A nagy pele gyakorlatilag mindenevő. A magokat, rovarokat ugyanúgy megeszi, mint az elöl hagyott kenyeret, szalonnát, zsírt. Ha nem zárjuk el kellőképpen holminkat, előszeretettel keresgél a barlangászok hátizsákjában, ahol még a szappant is megrágja.

Az év többi hónapját hibernációban, téli álomban tölti. A hosszú, védtelen hónapokban igyekszik biztonságos helyre húzódni, jelen esetben mélyen a föld alá bújni. A hosszú, téli vermelését jól érzékelteti német elnevezése is: Siebenschläfer, ami hétalvót jelent.

A barlangban talált kis rágcsálókat védett helyre helyezték, ahol nyugodtan szuszoghatnak áprilisig. A nagy pele teljes testhossza egyébként 23–37 centiméter is lehet, farka 10–17, súlya pedig 7 és 20 deka között változik.

A szundikáló pelének és társának nem esett semmi baja a barlangban és már biztonságba is helyezték őket.

(kemma.hu, Fotók: BEBTE)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: