A legjobb erdei vasutak Magyarországon

Magyarországon nagyon sok nemzetközileg is rendkívül érdekes desztináció és látványosság létezik, ezek egyikei a kisvasutak. Míg az államszocializmus időszaka alatt a keleti blokk államai közül többen is léteztek úttörő vasutak, ezek legnagyobb része a rendszerváltás időszakában eltűnt. Nem úgy Magyarországon, ahol máig is több és több kisvasutat újítanak fel, sőt, újakat is nyitnak. Jelenleg huszonkét kisvasút üzemel Magyarországon, míg három személyforgalmú kisvasút szünetel, negyvenegy pedig megszűnt.

Mely kisvasutak erdeiek?

Az erdei vasutak a valószínűleg legismertebb, a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút, a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút, a Királyréti Erdei Vasút, a Gemenci Állami Erdei Vasút, a Kemencei Erdei Múzeumvasút, a Mecseki Kisvasút (Pécsi Gyermekvasút), az Almamelléki Állami Erdei Vasút, a Csömödéri Állami Erdei Vasút, a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút, a nemrég megnyitott és folyamatosan fejlesztett Gödöllői Erdei Vasút, a Kaszói Állami Erdei Vasút, a Szob-Nagybörzsöny Erdei Vasút is és a Zsuzsi Erdei Vasút is.

Mely kisvasutakat ajánljuk?

Felnőtteknek is érdekes

A legtöbb kisvasút megdobogtatja a gyerekek szívét és bár általánosságban népszerűbbek a fiúk körében, sok-sok lány is nemcsak, hogy kedveli ezeket a vasutakat, de gyermekvasutas is lesz. Mielőtt belevágnánk a kedvenc vasútjaink felsorolásába, hadd jegyezzük meg, hogy gyerekek nélkül is érdemes lehet ellátogatni a híres-hírhedt Vál-völgyi Kisvasúthoz (ismertebb nevén a felcsúti kisvasúthoz), amely a felcsúti Puskás Akadémiát és az Alcsútdobozi Arborétumot köti össze. A 2016 óta futó projekt igen megosztó, többek között azért, mert nem váltotta be a reményeket a napi több ezres utasszámokra vonatkozóan.

Minden politikától eltekintve nagyon érdekes, sokak szerint szürreális a stadion, futball akadémia és a kisvasút látványa a magyar vidéken.

Ha a környéken járunk, szerintünk mindenképpen érdemes meglátogatni a Vál-völgyi szeretet szobrot: utána tudunk olvasni a kalandos történetének is a linken és az itt felsorolt forrásokban.

A felnőtt programoknál maradva pedig hadd jegyezzük meg, hogy úgy is lehet izgalmakban részünk, hogy ki sem lépünk a nappalinkból és nem kockáztatunk semmit a COVID-dal: ma már elérhető több legális online kaszinó magyarországi felhasználóknak.

A legjobb erdei kisvasutak

Budapestről indulva tényleg nem kell messze menni: elég a városhatáron belüli Széchenyi-hegyi Gyermekvasútra gondolni, amely elérhető Hűvösvölgyből is. Ez a kisvasút az 1950-es években épült, részben az úttörő mozgalom népszerűsége, részben a helyi, budai hegyek turizmusának fellendülése miatt.

Ha pedig nem bánunk egy kicsit autózni a fővárosból, mindenképp érdemes megnézni a Gödöllői Erdei Vasutat, amelyet lelkes diákok és vasútrajongók 2017-ben kezdtek újjáépíteni. Az arborétum területén közlekedő 600 mm-es kisvonat nagy változásokon ment át az utóbbi években, 2021 decemberében még fényvonat is közlekedett.

Nincs túl messze a Királyréti Erdei Vasút, amely kiváló kezdet egy egész napos túrázáshoz is és a Nagybörzsöny-Szob vasúthoz sem kell többet autózni, mint 1 órát.

Ha pedig nem Budapestről indulunk vagy egy hosszabb, például egész hétvégés programot szeretnénk, akkor érdemes meglátogatni a természetileg egyik legérdekesebb területét hazánknak, ahol a Gemenci Állami Erdei Vasút romantikus környezetben halad. Nyáron, hétvégente a Diesel mozdonyok mellett gőzmozdonyok hajtotta vasutakat is ki lehet próbálni (csakúgy, mint a Széchenyi-hegyi Gyermekvasútnál).

Ha pedig összekötnénk a vonatozást állatkerti látogatással és akár vidámpark látogatással is, akkor a Mecseki Kisvasút lehet a legjobb 3-az-1-ben megoldás, itt egy rövid, 570 méteres vonalon haladhatunk az erdőben a kisvasúttal a Mecseki Kultúrparkban, ezután azonban az egész családnak találhatunk programot. Május elsejétől szeptember első hétvégééig minden nap üzemel ez a vasút, az év többi részében pedig ünnepnapokon és hétvégéken.

És ne feledkezzünk el a Balaton környékéről sem, ahol nemrég újraindult a Balatonfenyvesi Kisvasút, amely sikeresen kerülte el a teljes bezárást. Érdemes oda-vissza jegyet váltani, mert a végállomáson egy kukoricásban találja magát az ember, ahol nemigen lehet túl érdekesen eltölteni az időt. Azonban egy egy vagy két hetes vízparti vakációt kicsit feldobni egy ilyen programmal óriási élmény lehet kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt.

Hogyan kell felkészülni a kisvasutazásra a COVID járvány során?

A járványügyi előírások és korlátozások nemcsak külföldön, de Magyarországon is gyakran, gyorsan változnak, így ezeket mindenképpen figyelemmel kell kísérni. Mindenképpen előre nézzük meg, hogy mikor van szükség védettségi igazolványra (és arról sem szabad elfeledkezni, hogy -amikor megtudjuk, mikor –, figyelemmel kísérjük, hogy mikor jár le a védettségink oltás után, fertőzés vagy antitest teszt után pedig ez mindig fontos) és / vagy maszkra.

Ezen kívül érdemes készpénzt vinni magunkkal, mert több kisvasúton nemcsak a kocsikban, hanem az állomáson is csak készpénzzel lehet fizetni (például a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton is).

De ezeken kívül különösebb felkészülésre nincsen szükség – kivéve, ha kisebb gyerekkel megyünk, mert akkor sokszor az öltözködés és elindulás sem könnyű, de ez minden programra igaz, nemcsak a kisvasutakra.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: