Hogyan tervezzük meg első autós kempingezésünket

A kempingezés egyszerű módja annak, hogy szünetet tartsunk a mindennapok rohanó világában. De nincs annál bosszantóbb, mint megérkezni az úticélhoz, s rájönni, otthon hagytuk a szúnyogriasztót. Ezért van az, hogy a tervezés elengedhetetlen része az autós kempingezésnek. Deli Péter, a veterán kempingező van most itt velünk, hogy segítsen sikerre vinni első autós kempingezésünket. Meglátja, pillanatokon belül már a tábortűz körül fog ülni.

Merre induljunk?

Rengeteg weboldal és alkalmazás kínál erre ötleteket. Az úti cél kiválasztásakor az alábbiakat érdemes végiggondolni

  1. Mit szeretne? Víz vagy hegyek közelében lenni? Esetleg túrázni? Netalán csillaglesre vágyik?
  2. Szükség lehet bármilyen engedélyre? Nem lehet például védett erdőkben, bizonyos vízpartokon vagy épp nemzeti parkokban táborozni. Ha ezeken a területeken tervezi a kempingezést, engedélyre lesz szüksége.
  3. Vannak érvényben korlátozások? Ez különösen fontos lehet, ha tűzrakást tervez.
  4. Fizetni kell a célállomáson való kempingezésért? Ha igen, akkor a foglalás során ellenőrizze, hol, hogyan, mikor kell fizetni.
  5. Tudja, hogyan kell eljutni oda? Az utazás az élmény része, ezért élvezze a vezetést. Álljon meg, és nézzen meg minden gyönyörű pontot útközben.
  6. Ellenőrizze, hogy milyen szolgáltatásokkal rendelkezik a kemping. Sok helyen biztosítanak ivóvizet, konyhai felszerelést, fürdőszobát és piknikasztalt.

Tervezett tevékenységek

Lehet, hogy minden, amire vágyik, csak egy könyv és csend, vagy épp egy kaparós sorsjegy online. Nem feltétlenül kell nagy horderejű programokban gondolkozni.

Akár pihenni szeretne, akár aktív kikapcsolódást tervez, emlékezzen: fő a rugalmasság. Tervezés közben ne felejtse megnézni az időjárást, hogy megbizonyosodjon, a választott tevékenységek kivitelezhetők lesznek-e.

Amire szüksége lehet

Az autóval való kempingezés megtervezésekor ellenőrizze, hogy minden megvan-e. A szabadban lenni nem azt jelenti, hogy kényelmetlenül kellene éreznünk magunkat. Célszerű egy ellenőrzőlistát kinyomtatni.

Felszerelés

Ha ez az első alkalom, hogy kempingezni indul, érdemes körbenézni, miket tud majd kölcsönözni vagy bérelni. A nélkülözhetetlen dolgok általában a fekhellyel és szállással kapcsolatosak. Szüksége lesz sátorra, hálózsákra és párnára. Jó ötlet lehet beszerezni egy alvó matracot. Szüksége lesz székekre, lámpára, többfunkciós eszközre, zsinórra és kalapácsra is.

Mi legyen a vacsora?

Az ennivaló nagy részét magával kell vinnie. Szánjon időt a menü megtervezésére, és ne felejtsen el rágcsálnivalót is készíteni az útra. Az élelmiszeren kívül azok az alapvető dolgok, amelyekre szüksége lesz, egy kempingtűzhely, edények, serpenyők és evőeszközök. Ne felejtse el a konzervnyitót berakni. Ellenőrizze, hogy van-e ivóvíz a helyszínen, vagy vinnie kell-e sajátot.

Ruházat és piperecikkek

A kempingezés tervezésekor mindenképp fel kell készülnie, hogy esténként a szabadban lehűlhet az idő. A megfelelő ruházat azt jelenti, hogy kényelmes. Csomagoljon gyorsan száradó ruhákat. Győződjön meg arról, hogy a környezeti viszonyoknak megfelelő csizmát vagy cipőt pakol. Az utolsó kötelező elem egy jó meleg kabát. Szüksége lesz a szokásos piperecikkeire, de ellenőrizze, hogy minden biológiailag lebomló-e.

Biztonság

A biztonság elengedhetetlen része minden autós kempingezésnek. Indulás előtt győződjön meg arról, hogy autója megfelelő állapotban van-e, és biztonsággal a céljához fogja-e juttatni.

A biztonság többről szól, mint csak az autóról. Tisztában kell lennie a kemping kockázataival is. Ezek magukban foglalhatják a helyi vadon élő állatokat is, ezért tegye szokássá, hogy jól elpakolja az ételt és az ételmaradékokat.

Felelős táborozás

Szörnyű élmény a kempingbe érve más szemetét ott találni. Ügyeljen arra, hogy távozásakor ne hagyja nyomát a kempingezésének. Az ellenőrzőlistába fel kell vennie a szemeteszsákokat. Használjon biológiailag lebomló termékeket a szabadban töltött idő alatt.

2020 nagyon sok utazási előírást felülírt. Győződjön meg róla, hogy kikapcsolódása nem jár negatív egészségügyi következményekkel mások számára. Ellenőrizze, hogy kockázat nélkül utazhat-e a választott úti céljához.

Következtetés

A kempingezés ideális módja a szabadban való kikapcsolódás megélésének. A tervezés egyszerű és olcsó módja annak, hogy valami újba ugorjunk fejest. Mielőtt felocsúdna, már meg is lesz a kedvenc kempingje.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: