Tanösvények és megfigyelőtornyok újultak meg a nemzeti parkban

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szabadon látogatható tanösvényei és megfigyelőtornyai télen is várják a természetben kikapcsolódni vágyókat. A jövő évre készülve három megfigyelőtorny és egy tanösvény felújítási munkálatai fejeződtek be.

A Vésztő és Szeghalom között vezető út közelében található megfigyelőtoronyból szép kilátás nyílik a Mágor-pusztára. A terület jelentőségét a Kis-Sárrét hajdani vízivilágának maradványai, majd a folyószabályozást követő másodlagosan kialakult szikes puszta növény- és állatvilága adja.

A megfigyelőtorony GPS koordinátái: 46º 57’ 00.14” É, 21º 12’10.24” K.

A Mágor-pusztai tanösvény alig több mint fél kilométeres útvonalán megismerhetik az érdeklődők a védett terület természeti és kultúrtörténeti értékeit. A tanösvény útvonala egyaránt vezet minket vizes és pusztai élőhelyek mellett. A Holt-Sebes-Körös mentén haladva számos vízi és vízhez kötődő fajt figyelhetünk meg, ilyenek például a vízfelszínt néhol teljesen befedő apró békalencse vagy a rucaöröm. A holtágon előfordul a fokozottan védett vidra, valamint récék és gémfélék is.

A tanösvény a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely területén látogatható nyitvatartási időben belépőjegyváltás ellenében (információ: www.vesztomagor.hu). GPS koordinátái: 46º 56’ 23.12” É, 21º 12’ 48.03” K.

A Kardoskúti Fehértó részterület a Körös-Maros Nemzeti Park egyik legértékesebb élőhelye. A természetes úton kialakult szikes tó nemzetközi jelentőségű pihenő- és táplálkozóhelye a tavaszi és az őszi vonuláson itt megszálló több tízezer különböző madárnak. A Fehér-tó és környezete többek között ezért is fokozottan védett terület. Az itt fellelhető természeti értékek felfedezését a Kardoskút és Hódmezővásárhely közötti út mellett felállított két megfigyelőtorony segíti. A Kardoskúti Fehértó részterületen két megfigyelőtorony újult meg.

A térképen jelölt két megfigyelőtoronyból lehetőség nyílik a terület páratlan természeti értékeinek és madárvilágának megfigyelésére az élővilág zavarása nélkül.

A megfigyelőtornyok és a tanösvény felújítása a MOL támogatásával történt.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: