Műtétek sorozata után felépült, így elengedhették a ritka baglyot

December 8-án a Mátrában, Bodony község határában a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szabadon engedték azt az uhut, amelyet még szeptemberben egy bejelentést követően sérülten találtak meg a közelben.

A ritka bagoly előbb a BNPI mentőhelyére került, ahol az alapvető kezelést megkapta, ám egy hegyes tárgy okozta szemsérülés miatt további ellátásra dr. Dér János, a Hortobágyi Madárkórház orvosa vette magához. Szentesre szállította, ahol egy Európa szerte híres állatszemészet működik. Itt dolgozó kollégája, dr. Dobos András azonnali lézeres szemműtét hajtott végre az állaton, amit három hetes szemcseppes kezelést jelentő gyógyulási folyamat követett a Hortobágyi Madárkórházban. A vizsgálatok után újabb lézeres szemműtét következett, majd ismét egy hónapos gyógyulás. A harmadik szentesi utat követő vizsgálatok igazolták, hogy bár a pupillán megmaradtak a sérülés hatásai, az állat ismét tökéletesen lát.

Szabadon engedésekor száz méternyire repült, láthatóan jól tájékozódott, jó erőben volt, ez arra enged következtetni, hogy a későbbiekben normális életet tud majd élni.

Az uhu (Bubo bubo) fokozottan védett faj, hazai állománya körülbelül 40 pár, ennek túlnyomó része az Északi-középhegység területén él. Európa nyugati országaiból a fokozottabb ipari és mezőgazdasági területhasználat miatt többnyire már eltűnt. Igazi csúcsragadozó, minden olyan állatot zsákmányul ejt, ami nála kisebb méretű, leggyakrabban patkányokat (vándorpatkány), hörcsögöket fogyaszt. Éjszakai ragadozóként röpte hangtalan, látására és hallására támaszkodva felülről lepi meg áldozatát. Változatos költőhelyeket használ, de leggyakrabban működő vagy felhagyott kőbányákban, sziklafalakon, ritkábban ragadozó madarak és fekete gólya elhagyott fészkében költ. Évente egy fészekaljat nevel, melyek 1-4 fiókából állnak. Territoriális madár, éjjel magas fák csúcsán vagy kiemelkedő pontokon erőteljes huhogással jelzi a területét. Az idős párok meglehetősen területűek, egész évben a fészkelőhely közelében maradnak, a fiatal egyedek kóborolnak.

(Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: