Alkotói pályázat: középpontban a beporzó rovarok

A Beporzók napja alkalmából a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság rajzpályázatot hirdet általános iskolás korú gyerekek számára, melynek célja, hogy felhívjuk a figyelmet a beporzó rovarokra, az őket veszélyeztető tényezőkre, védelmük fontosságára, lehetőségeire.

A pályázat témája: Beporzó rovaraink szerepe az ökoszisztémában

Lassan itt a tavasz, ideje nagyokat kirándulni! Ébredezik az élővilág, rovarok zsongásától, zümmögésétől lesz hangos a mező. Szerepükről, jelentőségükről gyakran megfeledkezünk, pedig tudjuk, milyen nélkülözhetetlenek is ők és a tevékenységeik nekünk, embereknek is. Érdemes jobban megfigyelni őket!

Gondoljunk csak a méhekre! Nélkülük – legfőképpen beporzó tevékenységük nélkül – komoly élelmezési problémák léphetnek fel, ugyanis legtöbb növényünk számára ahhoz, hogy termést hozzanak, elengedhetetlen a beporzók segítsége. Számuk azonban a különböző hatások, emberi tevékenységek következtében az elmúlt időben sajnos nagyon megfogyatkozott, így védelmükre különösen nagy figyelmet kell fordítanunk!

Az alkotói pályázatot két kategóriában hirdetik meg:

1. KATEGÓRIA:

Rajzpályázat alsó és felső tagozatos általános iskolások számára (egyéni pályamunka).

A hazai beporzó rovarfajok tevékenységeinek bemutatása, megritkulásuk okainak, védelmük lehetőségeinek ábrázolása szabadon választott rajzeszközökkel.

A pályamunkák formai követelményei: maximum A4-es méretű, kézzel készített alkotás.

2. KATEGÓRIA:

Alkotói pályázat alsó és felső tagozatos általános iskolások számára (egyéni pályamunka).

Méhecske hotel készítés szabadon választott technikával. A cél minél kreatívabb, de jól funkcionáló méhecske hotel elkészítése.

ÍGY KÉSZÍTS EGYSZERŰEN ÉS GYORSAN MÉHECSKE HOTELT>>>

Beküldési határidő: 2022. 04. 30.

Beküldés módja:

Rajzok: Postai úton, a következő címre: Harkály Ház, 3232 Mátrafüred, Parádi út 6.

Méhecske hotel: Fotók a méhecske hotel készítési folyamatairól, és a végeredményről, melyeken a pályázó is szerepel, a harkalyhaz@bnpi.hu email címre küldve (összesen 4-5 db fotó), vagy, ha az elkészült pályamű mérete engedi, postai úton beküldhető a következő címre: Harkály Ház, 3232 Mátrafüred, Parádi út 6.

Díjazás: Az eredményhirdetés során kategóriánként az első három helyezett részesül díjazásban! Az eredményhirdetésre a Harkály Házban kerül sor, ahova kérjük az esetlegesen be nem küldött méhecske hoteleket is elhozni, hogy személyesen is megcsodálhassuk őket! A legszebb, legkreatívabb pályaművekből kiállítást rendezünk!

1. díj: Díjmentes belépő a Bükki Csillagdába, a nyertes és egy fő kísérője számára, nemzeti parki tárgyi nyeremények,

2. díj: Díjmentes belépő az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület és Bemutatóhelyre, a nyertes és egy fő kísérője számára, nemzeti parki tárgyi nyeremények,

3. díj: Díjmentes belépő a lillafüredi Anna-, vagy Szent István-barlangba, a nyertes és egy fő kísérője számára, nemzeti parki tárgyi nyeremények.

(Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: