Kútból mentették ki a parlagi sast a nemzeti park szakemberei

A parlagi sas világszerte veszélyeztetett faj, európai állományának jelentős része a Kárpát-medencében költ. A fiókák július végén repülnek ki a fészekből. Az ezt követő időszakban még a fészek közelében tartózkodnak, megtanulnak vadászni, gyakorolják a repülést, miközben a szülők is etetik őket. Ősszel aztán a fiatalok elhagyják otthonterületüket és kóborlásba kezdenek. A kirepült fészekaljak ellenőrzése a kóborlás megkezdéséig fontos feladata a szakembereknek.

_DSC5833-2

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei terepi munka során egy Kömlő melletti kirepült fészekalj megtekintésére is útnak indultak. A három fióka egyike egy jeladót is kapott gyűrűzéskor, így tudták, hogy a madarak még a fészek közelében tartózkodnak. “A jeladós madarat nem találtuk, csak az egyik szülőt láttuk a területen. A közelben lévő tanyahely elhagyott kútjába csak a kíváncsiság kedvéért néztünk bele, azonban egy már kirepült fiatal, de egészséges parlagi sast találtunk benne. Egy, a vízből kiálló faágon ült, a vízfelszín fölött néhány centiméterrel, a kút kávája alatt 3-4 méterrel” – olvasható a közleményben.

A szakemberek nem tudták, hogyan esett csapdába, azonban biztos, hogy hamarosan elpusztult volna, hiszen a kútban nem tudja szárnyait kiterjeszteni, így magától az egészséges madár sem tud kiemelkedni onnan.

“Hamarosan egy hosszú nyelű lepkehálóval és mászófelszereléssel tértünk vissza a helyszínre, hogy kiszabadítsuk a csapdába esett madarat. Szerencsére a háló önmagában elegendőnek bizonyult, így nem kellett lemászni a kútba. A már legyengült állapotban lévő madarat a Jászberény mellett található Sasközpontba szállítottuk. Itt megfelelő orvosi ellátásban részesült. Úgy tűnik egészséges, a központ szakemberei jelenleg megerősítik, így reményeink szerint a közeljövőben visszatérhet a természetbe” – íjrák a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

_DSC5848-2

Magyarország területén valószínűleg több ezer hasonló kút található. Gyakran a településektől távol, elrejtve, rég elfeledett tanyák, nyári gulyaszállások helyén, de akár lakott helyeken belül, vagy azok közelében is találhatunk ilyen létesítményeket. Nem csak az állatok, de az ember számára is veszélyesek, ezért ezek lefedése vagy betömése nem csak természetvédelmi szempontból volna fontos.

(Bükki Nemzeti Park Igazgatóság nyomán)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: