Solymári Vár – A történelem hallgatag őrzője (+KÉPEK)

Budapest határától nem messze áll egy vár, amelyet viszonylag kevesen ismernek, pedig egy hétvégi kirándulás tökéletes célpontja vagy állomása lehet. A saját történetéről egyelőre mélyen hallgató Solymári Vár bástyájából belátni az egész Pilisvörösvári-medencét, csodálatos panoráma nyílik a Pilisre, a Szénásokra és a Kevélyekre is – még ha a közelben lévő omladozó gyár kissé zavaró képet fest.

solymari_var_18

A Solymári Vár téli arca (KÉPGALÉRIA) >>>

Sajnos, az év egyik legszebb időszakában, így a mostani havas napokon a vár hivatalosan zárva van, ám halkan megjegyezzük, hogy a kapu túloldalán könnyedén bejuthatunk a területére, és falmászás nélkül is körbenézhetünk az épületben, a magasból pedig Pilis kapujában – természetesen csak saját felelősségre.

A távolban a Pilis-tető és Pilisszántó

A távolban a Pilis-tető és Pilisszántó

A vár hivatalosan április 1-jétől október 31-éig látogatható, a belépő felnőtteknek 300 Ft/fő, 14 éven aluliak és nyugdíjasok számára 200 Ft/fő. A létesítményt folyamatosan fejlesztik, az épületet nemrég újították fel, és ásatások is folynak a területen, így akár támogatásnak is tekinthetjük azt a nagyjából 1000-1200 Ft-ot, amit egy 4-5 fős család esetében kifizetünk.

solymari_var_2

A Solymári Vár múltjáról nagyon keveset lehet tudni, a kutatások arra sem tudtak választ adni, hogy az erődítményt milyen célból építették, és pontosan mire is szolgálhatott másfél évszázados fennállása alatt. A vár történetével foglalkozó hivatalos honlap szerint a régészeti leletek azt bizonyítják, hogy “a solymári Várhegyen már az őskor óta valamilyen erődítési komplexum létezhetett, ám azt, hogy az Árpád-korban lehetett-e ennek kontinuitása, nem tudni”.

solymari_var_10

Első tulajdonosa vélhetően Csáktornyai Lackfi István nádor volt, aki a 14. század második felében jutott a birtokhoz, és a század végén építtette meg a kis alapterületű főúri kővárat.

Ami példaértékű a várral kapcsolatban, az a már hivatkozott hivatalos honlap (http://www.solymarivar.hu/), amely mindent összefoglal, amit csak tudni lehet a területről. Emellett igazi különlegesség az épület valószínűsített kinézetéről alkotott virtuális videós séta. Akár a várban állva is elővehetjük okostelefonunkat, és az alábbi videó segítségével máris feledhetetlen élményben lehet részünk, hiszen a romok között állva időutazás vár ránk. Az animáció ugyanis bemutatja, milyen is lehetett a Solymári Vár fénykorában.

A Solymári Vártól egyébként több hosszabb-rövidebb túralehetőség is vár a kirándulókra. Ezekre táblák is felhívják a figyelmet, kiemelve a területen áthaladó Mária-utat.

solymari_var_1

————————————————————————

Solymári Kulcsos ház – Turista ház

A Solymári Vár tövében egy kulcsos házat is kialakítottak a túrázók számára, amely nagyon kedvező áron várja a megpihenni vágyó bakancsos turistákat. A Major utca és Várhegy utca találkozásánál álló épület a célnak tökéletesen megfelel, van zuhanyzó is, konyha is, ám a téli időszakban csak olajradiátorral fűthető. Nagyobb kiránduló csoportok számára a sátrazási lehetőség is adott, az épület mögött pedig szalonnát is süthet a megfáradt turista.

Árak:
2000 Forint/fő/éj bruttó ágynemű nélkül
1000 Forint/fő/éj bruttó sátor használat estén

Elérhetőségeink:
Tel: 06-26-631-895 ( H-P: 08-16 )
E-mail: uzemeltetes@solymar.hu

(Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: