Igazi gyöngyszem az Agostyáni Arborétumban felújított kulcsosház

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében fejlesztette a Vérteserdő Zrt. a „Gerecse gyöngyszemében” lévő kulcsosházát.


Az Agostyáni Arborétum a Gerecse egyik páratlan szépségű völgyében a Bocsájtó-völgyben, Tatától néhány kilométerre, Budapesttől alig egy órára található. Az arborétum 30,5 hektáron mutatja be fás szárú növényeit. A kertet az év bármely időszakában érdemes felkeresni, hiszen növényritkaságaival egyedülálló esztétikai élményt nyújt minden évszakban. A völgyön átfutó Hidegkúti – forrás vizét összegyűjtő patak útjába gátat építettek és két tavat létesítettek, a kedvező éghajlat fenntartása érdekében. Az Arborétum sajátos mikroklímájának köszönhetően, az országban egyedülálló módon több fenyőféléből álló erdőt csodálhatnak meg a látogatók, melyek többsége nem őshonos a területen.

A kertet tovább színesíti a cédrusok, mamutfenyők, tulipánfák, nyírek, vasfák, égerek, kőrisek, juharok, diók stb. több változata is, így az élőfa gyűjtemény jelenleg közel 300 féle fa és cserje közössége. A kert egész területét a Bocsájtó-patak szeli ketté, mely hozzájárult, hogy az Arborétum 2004 óta közösségi jelentőségű Natura 2000 Különleges Madárvédelmi Terület legyen. Ez idáig 71 madárfaj költése és 110 madárfaj megjelenése vált bizonyossá, így méltán viseli a „Madárdalos Agostyáni Arborétum jelzőt”, a Natura 2000, különleges rendeltetésű madárvédelmi terület.

A Vérteserdő Zrt. számára kiemelt feladat az arborétum fenntartása, fejlesztése. Ennek kézzel fogható eredménye az arborétum szívében található – a múltban szolgálati lakásként is működő, egyébként az utóbbi időben használaton kívüli – épület turistaszállássá alakítása. Az arborétumi tó partján álló kulcsosház vadonatúj „köntösben” várja az igazán egyedülálló élményre kíváncsi látogatókat.

A 10 fős szállás remek lehetőséget ad családoknak, kisebb nyugdíjas- vagy diákcsoportoknak, túrázó társaságoknak arra, hogy a Gerecsében, nyugodt környezetben, összkomfortos szálláshelyen tölthessék el szabadidejüket.

A kulcsosházat az Agostyáni Arborétumban 2021. június 28-án adták át.

 

(Vérteserdő Zrt.)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: