Mitől olyan színesek ősszel a falevelek?

falevel_tolgyAz egyre kevesebb napsütés és a csökkenő hőmérséklet hatására a fák felkészülnek a télre. A látható változások egyike, hogy az ág és a levél szára között parafaszerű membrán képződik, így nem jutnak el a levelekbe a tápanyagok, ennek következtében leáll a zöld pigment – a klorofill – termelése. A klorofill az erős napsugárzás hatására elbomlik, míg nyáron a növények újra tudják termelni a klorofillt, addig a tél felé közeledve csökken a napfény ereje, így abbamarad a kloforill előállítása.

A levelek színének változását a pigmentjeik változása idézi elő. Ilyen pigment a klorofill mellett a karotin, amely még az előbbi eltűnése után is megmarad, ez okozza a levelek sárga színét. Az antocianinokat tartalmazó levelek vörösnek látszanak. Ezek a vegyületek feloldódnak a sejtnedvekben, és ha az kellően savas, akkor a pigmentek élénkvörös színt idéznek elő.

bakonynana_romai_furdo_31

A vénasszonyok nyara után hamar beköszöntenek a hűvös napok, amelyek a köddel és esőkkel kísérve vezetnek át minket a színpompás lombhullást követő első hóig. A lenyugvó, pihenést előkészítő évszak tökéletes a természet felfedezéséhez, akár hétvégi feszültséglevezetőnek, de lehetőséget nyújt akár a kisgyerekekkel egy terménygyűjtő sétára is. Az ősz különlegességeit mutatja be rövid kisfilmünk, mellyel reményeink szerint meghozzuk olvasóink kedvét a kiránduláshoz.

(chemonet.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: