Egy darabka történelem – 80 éves lett a soproni Károly-magaslati kilátó (+KÉPEK)

sopron_kilato_napja_4Szeptember 17-én, Sopron városában, egy különleges helyszín állt a figyelem középpontjába. Idén 80 éves ugyanis a Károly-magaslati Kilátó. A „Kilátó napja” nevet viselő rendezvény méltó emléket állít a neves építménynek, és történelmének. Ennek megfelelően népes közönség gyűlt össze a soproni hegyvidék eme kiemelkedő jelentőségű pontján.

Fodor Tamás, Sopron polgármestere kihangsúlyozta, hogy a Tűztorony után a városba látogató turisták legkedveltebb célpontja a Károly-magaslati Kilátó – természetesen nem véletlenül.

sopron_kilato_napja_8

Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke beszámolt a megemlékezésre összegyűlteknek a kilátó történelméről. Még az 1800-as évek végén épült fa szerkezetet váltotta le az 1935-ben létrehozott kő építmény. A városi összefogásból felépülő új kilátóban helyet kaptak neves tudósaink kiállításai is. Emellett maga a helyszínválasztás is figyelemre méltó, ugyanis nagy tájak találkozása ad felejthetetlen élményt azoknak, akik az emeletenkénti kiállítások után a kilátásban is gyönyörködni szeretnének. A magasból rálátni a Bécsi-Alpok királynőjének is nevezett Schneeberg-re, de Pozsony és a Fertő-tó is feltűnik a látóhatáron. Firtl Mátyás képviselő is megerősítette azt, amit minden idelátogató érez: „A hely méltóságát maga a környezet adja”.

sopron_kilato_napja_10

Jámbor László, a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója is köszöntötte a megjelenteket, hiszen az erdőgazdaság a városszépítő egyesülettel közösen látja el a közjóléti funkciók fenntartását a kilátó környékén. Elmondta: az idelátogatók véleménye alapján hazánk legrendezettebb parkerdeje ad otthont annak a kilátónak, amely a civil összefogás jelképe is egyben. Az épített városi emlékek és az őt körülvevő természeti környezet együtt jelenti azt a turisztikai vonzerőt, ami egyedülálló a maga nemében az országban. Ehhez járul hozzá az erdőgazdaság is, hiszen kiemelt figyelmet fordítanak a parkerdei lehetőségek, élmények biztosítására. Ennek része a kilátó környezetének folyamatos fejlesztése is.

sopron_kilato_napja_9

A parkolónál felépült Kalandpark után idén szeptember 30-án interaktív múzeumot és magas színvonalú tantermet adnak át a kilátó lábánál. Jövőre pedig egy 205 m hosszú lombkorona tanösvény is a látogatók rendelkezésére áll majd. Az idén átadott interaktív vadgazdálkodási tanösvényről már korábban beszámoltunk. A sornak pedig még nincs vége, hiszen állatsimogatót is tervez a jövőben az erdőgazdaság. 2020-ra pedig elkészül az a kerékpár útvonal, amely összeköti a Fertő-partot a soproni hegyvidékkel. Ezek olyan fejlesztések, amelyek mindannyiunk örömére készülnek, így a vezérigazgató továbbra is számít a civil szervezetek, turisták együttműködésére a berendezések állapotának megőrzésében.

sopron_kilato_napja_11

A Károly-magaslati Kilátó már 80 éve őrködik a Sopron felett, a parkerdő szívében. A város, az erdőgazdaság és a kiránduló közönség közös munkájának dicsérete az elmúlt nyolc évtized. A jövőben pedig az erdei nevelés helyszínévé válhat a kilátó és környéke, hála az erdőgazdaság tevékenységének és a lelkes látogató közönségnek.

sopron_kilato_napja_1

sopron_kilato_napja_2

sopron_kilato_napja_3

sopron_kilato_napja_4

sopron_kilato_napja_6

sopron_kilato_napja_5

sopron_kilato_napja_12

(Hajdu Márk – Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: