Páratlan kilátás a Velencei-tóra a Bence-hegyről

Ki mondta, hogy a Velencei-tóhoz csak nyáron érdemes ellátogatni? Az őszi kirándulószezonban számos programot szervezhetünk hazánk erdeibe, természetesen Magyarország harmadik legnagyobb természetes tavának környezetében is. Hamarosan ízelítőt adunk arról, hogy miért is érdemes ellátogatni az év ezen szakában a Pákozd-Sukorói Arborétumba és Vadasparkba, de addig is álljon itt pár érdekes és izgalmas tény a Bence-hegyi kilátóról, melyet érdemes ősszel is felfedezni.

Fotó: Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu

És te tudtad a Bence-hegyi kilátóról?

Egyedi formavilág

A hegy csúcsán található kilátót messziről ki lehet szúrni, egyedi anyaghasználatának és formájának köszönhetően. Kruppa Gábor és Merkel Tamás tervei alapján elevenedett meg az építmény, mely első ránézésre több mindenre is hasonlít. Olyan mint egy virágszirom? Vagy épp egy fosszília? Lehet, hogy épp egy hajlott levélkehely, vagy egy szélfútta fa? Csak a képzelet szab határt: szerinted mire hasonlít?

Fotó: Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu

A Velencei-tó iránytűje

A fotókon látható kilátót csupán pár éve mászhatjuk meg a mai formájában, de a 2018-ban avatott építmény előtt sem volt mindig üres a Bence-hegy. 1965-ben egy leselejtezett olajfúrótorony érkezett a 210 méter magas kilátópontra, mely az évek során a Velencei-tó egyik szimbólumává vált. Tudtad, hogy a régi acél kilátótorony iránytűként szolgált számtalan vitorlázónak és horgásznak? És azt, hogy több helyi egyesület jelvényében is visszaköszön a sziluettje?

Fotó: Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu

Hanyatló kilátó-évek

Az átalakított olajfúrótorony és a mai kilátó között évekig üresen tátongott a Bence-hegy. Az 1980-as évek végén ugyanis az acél tornyot veszélyessé nyilvánították, és mivel a felújítására nem volt anyagi forrás és a hasznosítását nem vállalta senki, a népszerű kirándulópont építményét le kellett bontani. Tudtad, hogy korábban Vörösmarty-kilátónak nevezték a ma már Bence-hegyi kilátóra keresztelt megfigyelőhelyet? A költő és családja ugyanis Velence mellett, Kápolnásnyéken élt, Bence-hegyen pedig két hold szőlőjük volt a hozzá tartozó épületekkel.

Fotó: Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu

Új lehetőségek

A Velencei-tó és Térsége, a Váli-völgy, a Vértes Térségi Fejlesztési Tanács valamint a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. 2014 végén írt ki ötletpályázatot a torony újraálmodására. Tudtad, hogy nagy sikert aratott a pályázat, így több mint 150 pályamű érkezett a szervezőkhöz? Végül 2018-ban készült el a mai kilátó, melyhez Kruppa Gábor és Merkel Tamás terveit vették alapul.

Fotó: Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu

Páratlan kilátás, amíg a szem ellát

Miért is érdemes meghódtani a kilátót? Ugyanis a 360 fokos körpanorámát kínáló pontról az egész Velencei-tavat és környékét megcsodálhatjátok.  Délre hazánk harmadik legnagyobb természetes tavának felszínén csillan meg az őszi napsütés, észak-keletre a 268 méteres Csúcshegyet pillanthatjuk meg, míg észak-nyugatra a Velencei-hegység legmagasabb pontja, a 352 méteres Meleg-hegy emelkedik ki a tájból.

Fotó: Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu

Fontos információk

A Bence-hegyet Velence város központjától kb. 5 km-re találjátok, ahova fel tudtok kirándulni, de közvetlen közelében az autóval érkezők is parkolhatnak.

A magaslatot keddtől vasárnapig 10 órától 20 óráig tudjátok felfedezni, míg hétfőnként a beléptetőkapuk zárva tartanak. A belépés ára: 500 Ft/fő

(Gribek Tímea – Erdeiprogramok.hu)

 

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: