Időszakos források indultak be a Bükkben

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása hatással volt a Bükk tájaira is: a vizes élőhelyek ugyanis megduzzadtak, s még látványosabb úti céllá váltak. Érdemes akár a hosszú hétvégén is felkeresni az alábbi helyszíneket:

Fátyol-vízesés

Nem csoda, hogy kirándulók százai keresik fel az év minden szakában a szilvásváradi Szalajka-völgy fő nevezetességét, valószínűleg ez a következő napokban sem lesz máskép. A közönségkedvenc 17 méter magas Fátyol-vízesés habjai ugyanis a kiadós esőzést követően még mesésebben hullanak alá a mésztufagát teraszain. 

Fotó: GD Production

Vöröskő-forrás

A csapadékos időjárásának köszönhetően újra működik az időszakosan aktív karsztforrás. A Vörös-kő-forrás Felsőtárkány közelében, a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút Stimecz ház nevű végállomásától induló erdei tanösvény végpontjánál ered, évente két-három hónapig (de nem minden évben), tipikusan az olvadást követő időszakban, ritkábban ősszel aktív.

Hétvégi kirándulások ideális célpontja az egyedülálló gejzírszerű forrás, mely megközelíthető Felsőtárkány felől közúton és erdészeti úton, de érdemes a Felsőtárkányból induló kisvonattal is meglátogatni.

Fotó: Egererdő Zrt.

Imó-forrás

Szintén a Bükk-vidékben található az a változó vízhozamú karsztforrás, melynek habjai a napokban indultak be. Az Imó-kő déli oldalában, 450 méter tengerszint feletti magasságban található. A víz az Imó-kői-forrásbarlangból tör felszínre: működése a karsztvízszint emelkedésével, csökkenésével van kapcsolatban.

 

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: