Jubileumi vadásznapot tartottak Szécsényben (+KÉPEK)

szecseny_vadasznap_a_nograd_megyei_vadaszkamara_kurtegyuttesHubertus misével kezdődött a 2016-os Nógrád megyei vadásznap a szécsényi római katolikus plébániatemplomban szeptember 10-én: ez évben már a jubileumi, 25. vadásznapot rendezte meg az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezete (OMVK NMTSZ). Tavaly ugyanitt, a szécsényi Várkertben találkoztak a nógrádi Nimródok, akkor az országos vadásznap részeként. A helyszín kiváló, Szécsény a vadásznapok története során – 1994 és 2015 után, – ez évben harmadszor adott otthont a rendezvénynek.

 

A megnyitón először Stayer László, Szécsény polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd vérebvezetők kíséretében ravatalára hozták a gímbikát. A teríték megáldása után Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt.

Balla Mihály köszöntője

Balla Mihály köszöntője

Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke azzal kezdte beszédét: Szécsény a törvényhozás tekintetében vonul be a magyar vadászati jog történetébe is, hiszen az előző évi országos vadásznapon dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes itt jelentette be az akkor még csak készülő fontosabb változásokat, amelyeket az Országgyűlés azóta el is fogadott. Most újabb törvényi módosítás készül, a vadászkamarai törvény tervezete nem csak a hivatásos, hanem a sportvadászok számára is kötelezővé teszi a kamarai tagságot. Ez azt a célt is szolgálja, hogy a vadásztársadalom kiszűrhesse tagjai közül azokat, akik nem valók oda.

Dr. Jámbor László megnyitó beszéde

Dr. Jámbor László megnyitó beszéde

Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár megnyitóbeszédét azzal kezdte: Heves megyében él, de Nógrádban vadászik. Az itteniek befogadták őt, így hazajön a megyébe. Szólt ezután a fenntartható fejlődésről és annak főbb alapelveiről. Hangsúlyozta, hogy a vadászat és a vadgazdálkodás már évezredek óta a fenntarthatóságot követi, és alapul szolgál az ezzel kapcsolatos, mai elképzeléseknek is.

Szabó Zsolt megnyitója

Szabó Zsolt megnyitója

A megnyitót a kitüntetések és díjak átadása követte.

A Magyar Vadászatért Érdemérmet Tóth Zoltán, a Kerekbérc Vadásztársaság elnöke vehette át. A Nimród Vadászérmet kapta Fekete Zoltán, az OMVK vezetőségi tagja és Kuris László fegyverműves, volt vadászmester kapta.
A Hubertus-kereszt gyémánt fokozatát Kovács István (Háromcser Vadásztársaság), Demeter Zsolt (Ménes-patak Földtulajdonosi Közösség) és Takács István (Lókösvölgye Vadásztársaság) vehette át.
A Hubertus-kereszt arany fokozatában részesült Princz Tibor (Szánas Vadásztársaság) és Zomborka Imre (Lókösvölgye Vadásztársaság).

Tóth Zoltán átveszi elismerését

Tóth Zoltán átveszi elismerését

Az elismerések átadását a hagyományoknak megfelelően az ez évben vizsgázott új vadászok fogadalomtétele és avatása követte. Az „újoncokat” Györösi István, az OMVK NMTSZ sportvadász alelnöke, vállukat tőrrel érintve fogadta a Nimródok sorába.

Szécsényben adták át a megyei vadászkamara által meghirdetett koronglövész verseny díjait is: a harmadik helyet Juhász Gábor, a másodikat Ferencz Gábor szerezte meg. A versenyt Dikasz Tamás, az OMVK NMTSZ titkára nyerte meg. A balassagyarmati Dámvad Vadászbolt első helyezettnek járó díját, egy sörétes vadászfegyvert, azonnal fel is ajánlotta az Utánkeresők Baráti Körének, hogy ezzel is segítse munkájukat.

Dikasz Tamás díját az utánkeresőknek adta át

Dikasz Tamás díját az utánkeresőknek adta át

Ugyancsak a vadásznapon hirdették ki a hivatásos vadászok versenyének Nógrád megyei eredményeit is. A harmadik helyet Kerekes István és Monoki Csaba szerezte meg holtversenyben. A második Kasza Viktor lett, míg a dobogó legfelső fokára Ferencz Gábor állhatott. Ő képviselte Nógrád megyét a Bakonyerdő Zrt. területén megrendezett országos megmérettetésen, ahol szép helytállással a középmezőnyben végezett.

Számos kísérő rendezvény is volt a megyei vadásznap mellett: a közönség láthatta Valaczkai Erzsébet festő- és grafikusművész kiállítását a kastélymúzeum impozáns falai között. Ugyanitt, a Kubinyi Ferenc Múzeumban tekinthették meg az érdeklődők – Szabó László, az OMVK NMTSZ elnökének kezdeményezésére – összegyűjtött, nagy részt örökségből származó trófeákat. Az elhunyt vadásztársak – dr. Berta János, Balatoni Miklós, Varga Péter – trófeagyűjteményei mellett több élő személy is hosszú távra kölcsönözte az intézménynek kollekcióját, vagy annak egy részét.

A Nógrád Megyei Vadászkamara Kürtegyüttes

A Nógrád Megyei Vadászkamara Kürtegyüttes

Ugyancsak a kastélyban láthatták az érdeklődők Somoskői Emese porcelánfestő alkotásait, illetve Csengődi Ottó kisplasztikáit, amelyeket a természetben található anyagokból – elsősorban fagombákból, gyökerekből, ágakból – készít, a lehető legkisebb átalakítással.

Ez évben a szervezők – rendhagyó módon – a Várkertben rendeztek szabadtéri fotókiállítást. A tó partján Vincze Adrienn természetfotós nagymacskákról készített sorozatát láthatták az érdeklődők.

Vincze Adrienn fotókiállítása

Vincze Adrienn fotókiállítása

Előbbiek mellett számtalan kísérőrendezvény szórakoztatta a nagyérdemű közönséget: az érdeklődők láthattak solymász-, íjász- és vadászkutyás bemutatót, az Utánkeresők Baráti Körének két tagja, Hegedűs Sándor és Szloboda István a sebzett vad kutyás utánkereséséről adott tájékoztatást a zömmel laikus közönségnek. Bemutatták nem csak az erre a célra legalkalmasabb kutyafajtákat – a helyszínen hannoveri véreb és alpesi tacskókopó volt jelen közülük –, hanem a szükséges felszereléseket, beleértve az erre a célra legalkalmasabb, külön erre a célra gyártott fegyvereket is.

A színpadi programok sorában számos fellépőnek, a helyiek mellett sztárvendégeknek is tapsolhatott a közönség. Előbbiek mellett vásározók, kézművesek, – szigorúan csak olyanok, akik termékei valamilyen módon illeszkedtek a vadászathoz, természetjáráshoz – kínálták portékáikat.

A Nógrád megyei vadásznappal együtt rendezte meg Szécsény önkormányzata az első Fejedelmi Lakoma Fesztivált, emlékezve az 1705 szeptember 12. és október 2. között megtartott országgyűlésre, amelyen a „karok és rendek” vezérlő fejedelemmé választották II. Rákóczi Ferencet, illetve meghoztak egy sor, a kuruc szabadságharc szempontjából fontos döntést. Ezen alkalomból a Nógrád megyei vadásztársaságok egy része is sátrat állított a helyszínen – ugyanitt tartották 311 éve az országgyűlést – és főztek is tagjaik, vendégeik, vagy éppen a főzőverseny zsűrije számára.

A Palóc Grillszövetség sátra

A Palóc Grillszövetség sátra

A főzőversenyt a legnépszerűbb, pörkölt kategóriában a PC-Mérnökiroda Kft. nyerte, a második helyet a Szlovák Vadászszövetség, a harmadikat Szécsény önkormányzata szerezte meg. Az egyéb kategóriában a Szánas Vadásztársaság állhatott a dobogó legfelső fokára, a második helyezett II. Rákóczi Ferenc Horgászegyesület és a harmadik Ménes-patak Földtulajdonosi Közösség előtt. A Szabadtűzi Lovagrend különdíjat ajánlott fel a legnépiesebb, hagyományőrző fogásnak. Ezt a káposztás-rókagombás csülök, a Szécsényi Pálinkafőzők Baráti Köre nevű csapat főztje kapta meg végül.

A zsűri a „Legszebb vadászporta” nevű díjat is átadta, ezt a Diana Vadászhögy Klub kapta meg, szépen feldíszített sátráért.

(A-Faragó Zoltán – A szerző fotói – Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: