Feledhetetlen élmény 1014 méteren – Muzsikált az erdő az ország tetején is (+KÉPEK)

muzsikal_az_erdo_kekesteto_35Július 2-án kezdődött, és egészen július 10-ig várja a természet, valamint a művészetek, de legfőképpen a komoly- és népzene kedvelőit a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat a Mátra különböző pontjain. Péntek este az ország legmagasabb pontján, 1014 méteren, sokaknak lehetett része feledhetetlen élményben, hiszen csodálatos környezetben, varázslatos panoráma előtt adott koncertet a miskolci Palota Rézfúvós Quintett, valamint Szalonna és Bandája.

Kapcsolódó cikkek:
Fotógaléria a Muzsikál az erdő kékestetői állomásáról
Beszámoló és képek a Muzsikál az erdő füleki nyitónapjáról
A 2016-os Muzsikál az erdő rendezvénysorozat részletes programja

A programok már délelőtt elkezdődtek, akkor az erdei sportoké volt a főszerep. A mátrafüredi 4 Évszak High-Tech Sportok Bázisa jóvoltából frizbigolf versenyre várták a jelentkezőket, de nordic walking bakancsos túrát is hirdettek a szervezők. Ahogy a nyitónapon, Füleken, úgy pénteken sem maradhatott el a szakvezetéses túra, amelyen ezúttal Dudás Béla erdőmérnök mutatta be a fenntartható erdőgazdálkodás előnyeit, főbb elemeit.

muzsikal_az_erdo_kekesteto_6

A Muzsikál az erdő eddig sem kizárólag a zenéről szól, a művészeti ágak számos egyéb képviselője is megjelent a rendezvénysorozaton. A Kékestetőn például Diós Magda grafikus művész, a „Muzsikál az erdő” 2015-ös Képzőművészeti Pályázatának egyik helyezettje állította ki alkotásait – méghozzá a Kilátó panoráma teraszán.

muzsikal_az_erdo_kekesteto_19

A gyermekeket a délután folyamán kézműves foglalkozás várta, de Telegdi Ágnes író-olvasó találkozója is a kisebb korosztálynak szólt. “Évek óta járom és fotózom a természetet. Magaslesen hallgatózom, hátha rezdül az avar és a közelben megpillanthatok egy őzikét, szarvast. Erdei tisztásokon, szántóföldek mentén, vízparton kirándulok, és sokszor egészen közelről találkozom mezei nyúllal, mókussal. És rengeteget mesélek gyerekeknek az élményeimről, a balatoni nádast rejtő vizipocokról, a kukoricás mellett kergetődző kis rókákról” – olvasható az „Ó, azok a csodálatos állatok!” című könyv ajánlójában.

muzsikal_az_erdo_kekesteto_1

A Kékestetőn 17 órától aztán felcsendült a muzsika, miután Hiesz György, Gyöngyös polgármestere és Szabó Lajos, a rendezvény főszervezője köszöntötte a megjelenteket. Elsőként a Palota Rézfúvós Quintett lépett fel a különleges helyen alló színpadra. A Miskolcról érkező művészek komolyzenei koncertet adtak, amelynek végén egy vadászkürt is előkerült, így a zenekar a vadászati kultúrába is betekintést engedett a közönségnek. Zobay Béla művészeti vezető a rendezvény végén az Erdeiprogramok.hu kérdésére elmondta, hogy a művészek is vágynak a természetre, annak közelségére, amely meg is ihleti őket.

muzsikal_az_erdo_kekesteto_12

Rövid hangolás után Pál István Szalonna, az Állami Népi Együttes első prímása, valamint bandája csapott a húrok közé. Mint mondta, szerencsésnek érzik magukat, hogy egy hét leforgása alatt zenélhettek Sopronban, majd a Gyimesekben és most az ország tetején. Előadásukra szépen megtelt a színpad előtti terület, a közönség pedig járó lábakkal, tapssal, néhányan énekelve követték a zenészek virtuóz játékát.

muzsikal_az_erdo_kekesteto_29

A Szalonna és Bandája koncert során egy meglepetésvendég is színpadra állhatott – pontosabban ülhetett. Ifjabb Ürmös Sándor a Fölszállott a páva egyik felfedezettje gyönyörű cimbalom játékkal egészítette ki a kora esti erdő hangulatát. A hangszeren ötéves korában kezdett el játszani, ami nem meglepő, hiszen családjában is mindenki cimbalmozik.

muzsikal_az_erdo_kekesteto_23

A rendezvény végén helyi termékeket – bort, mézet, stb. – lehetett vásárolni, majd végül szépen elcsendesedett és kiüresedett a Kékestető. Ahogy Szabó Lajos főszervező az Erdeiprogramok.hu portálnak kifejtette: “amikor vége a koncerteknek, és elpakolunk, olyan, mintha itt sem lettünk volna. A természet újra birodalmába veszi a területet”.

muzsikal_az_erdo_kekesteto_36

A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat szombaton a Galyatetőn folytatódik, majd vasárnap Gyöngyössolymoson, a Szalajka-réten zárul. A rendezők ezekre a helyszínekre is szeretettel várják a természet és a zene szerelmeseit. A Muzsikál az erdő 2016-os rendezvénysorozat részletes programja >>> 

muzsikal_az_erdo_kekesteto_32

(Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: